Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 1 Eylül’deki liderler görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklama Rum siyasi partilerinin tepkisine neden oldu. Partiler Akıncı üzerinden Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i eleştiren açıklamalar yaptı.

Fileleftheros “Akıncıya Söylediler Anastasiadis Sen Anla... Partilerin, Mustafa’nın Aleni Açıklamalarına Tepkileri... Partenojeneze Gönderme Yapan İfadeleri Rahatsız Ediyor” başlıklı haberinde rahatsızlık yaratanın, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü konusundaki sözleri olduğuna işaret etti.

AKINCI’NİN SÖZLERİ ÜZERİNDEN ANASTASİADİS’E ELEŞTİRİ

Habere göre DİKO tarafından yayımlanan açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e şu soruları yöneltti:

“Akıncı’nın dediği ‘yeni yapı’ kabul edildi mi? Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesini ve yeni bir partenojenez devleti kabul edildi mi? Bugün sahip olduğumuz, uluslararasında tanınmış devletin oluşturucu eyalete indirgenmesi kabul edildi mi? Devlet (olmaktan çıkıp) Filistinliler gibi olacağımız kabul edildi mi?”

EDEK Başkan Vekili Kostis Efstathiu “DİSİ-AKEL-Başkanlık üçgeni, Akıncı’nın önceki günkü açıklamasından sonra akıllandı mı?” sorusunu sordu ve “Akıncı aslında bize, hedefinin Kıbrıs’ı taksim etmek ve sahte devleti oluşturucu eyalete yükseltmek olduğunu söyledi. Yani, Akıncı Türkiye adına, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özgür parçasını -iki bölgeli iki toplumlu federasyonda sahte devletin olacağı gibi-  oluşturucu devletçiğe dönüştürmek için müzakere ediyor” dedi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Akıncı tarafından süregelen parçalanması ve Türkiye’nin ‘uzun zamandır işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti’ ifadesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşümünün değil yeni bir partenojenez devlet ileri götürüldüğü mesajını veriyor” vurgusunu yaptı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas “Akıncı çözümle, yeni ismi, yeni bayrağı ile ‘yeni bir yapı’ oluşturulması için Kıbrıs Cumhuriyeti tasfiye edileceğini açıkça ortaya koydu” görüşünü ortaya koyarak şunları ekledi:

“Başkan Anastasiadis’e gönderdiğimiz 22 Temmuz 2015 tarihli mektupta Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesinin ve ‘Kıbrıs Türk Oluşturucu Devleti’ ile birlikte ‘yeni bir ortaklık devleti’ oluşturacak ‘Kıbrıs Rum Oluşturucu Devleti’ne dönüştürülmesinin gebe olduğu tehlikeler hakkında uyarmıştık. Anastasiadis ve hükümet ise bizi Akıncı’nın iyi niyeti konusunda yatıştırmayı ve ‘yıldızların bir hizada olduğunu’ söylemeyi tercih etti.”

EURO.KO yetkilisi Andreas Hristoforu ise “Akıncı’nın sahte devletin ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemen oluşturucu devletçikleriyle ilgili sözleri iki bölgeli iki toplumlu federasyon yanlılarını düşündürmelidir. Akıncı’nın açıklamaları, sahte devletin Türkiye aracılığıyla BM’ye sunduğu belgenin devamıdır, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin meşru devlet varlığının küçümsenmesini hedeflemektedir” iddiasında bulundu.

“ÇÖZÜM YAKIN DEĞİL, ŞİMDİDEN AKINCI’NIN ALTININ OYULMASI BÜYÜK BİR HATADIR”

Öte yandan Simerini “AKEL Akıncı’nın Yanında” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya “güvenleri tükenen” Rum siyasi partilerinin Anastasiadis’in ve hükümetinin Kıbrıs sorunundaki icraatlarına sert eleştirilerde bulunduklarını yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun “Kıbrıs sorununun çözümü yakın değil. Şimdiden Mustafa Akıncı’nın altının oyulması büyük bir hatadır. Kendisi Kıbrıs Türk toplumun lideridir ve tıpkı Mehmet Ali Talat gibi Kıbrıs sorununu çözme iradesine sahip olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla altını oymak yerine desteklemeliyiz” dedi.

Kiprianu, ziyaret için Beyaz Rusya’ya hareketinden önce Larnaka Havaalanı’nda yaptığı açıklamada her iki liderin de açıklama yaptığını ancak AKEL’in, müzakere masasında işlerin kolaylaştırılması için bundan kaçınılması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözülmesi için daha kat edilmesi gereken dikenlerle dolu çok yol olduğunu söyleyen Kiprianu “Yürütme yetkisiyle ilgili mülkiyet, güvenlik, toprak konuları zor meselelerdir ve çözmeyi başarabilmek için çokça çaba harcamamız ve ilkelere bağlı kalmamız gerekir” dedi.

Andros Kiprianu “AKEL’in ilgilendiği şey,  meşru mal sahibinin mülkiyet hakkının tesis edilmesidir.  Neden kamuoyunda mülkiyetle ilgili sansasyon yaratılıyor, çünkü şimdiye kadar hiçbir şey netleştirilmedi.  Herkesi artık ciddiyete ve iki liderin çabasına katkı koymaya davet ediyoruz” ifadesini kullandı.

Politis haberi “Akıncı’nın Açıklamaları İçin İzahat İstiyorlar... AKEL, Yeni Kıbrıslı Türk Liderin Altının Oyulmaması Mesajı Verdi” başlığı altında özetledi.

Haravgi “Federasyona İtiraz Edip Akıncı’yı Hedef Alıyorlar... AKEL Genel Sekreteri: Kıbrıs Sorununun Çözümünün Eşiğinde Değiliz” başlığını kullandı.