AKEL, politbüro kararıyla, Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünü reddetme ve üniter devleti benimseme kararı alan Yunanistan Komünist Partisi’ne (KKE) cumartesi günü, Genel Sekreter Andros Kiprianu imzasıyla mektup gönderdiği haber verildi.

Fileleftheros “Yoldaşlar Aşkına, İki Bölgelilik Konusunda Hata Yapıyorsunuz… Ezekia Papayoannu (AKEL) KKE’ye: İkilem, ya Federasyon ya Taksimdir” başlıklı haberinde KKE’ye gönderdiği mektupta iki bölgeli iki toplumlu federasyonu reddetmesinin, “Kıbrıs sorununu oluşturan parametrelerin kapsamlı ve derin analizine dayanmayan hata olduğuna” vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre AKEL’in iki bölgeli iki toplumlu federasyonu, darbeden ve Türkiye’nin müdahalesinden sonra ya federasyon ya taksim ikilemini gündeme getiren olgular nedeniyle bile bile benimsediğine vurgu yapılan mektupta özetle şu ifadelere yer verildi:

“İkilem, federasyon mu üniter devlet mi değildi, değildir. AKEL Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesini veya gelecekte ayrılığa olanak tanıyacak düzenlemeleri asla kabul etmeyecek.  Çözüme dair stratejik hedefin değişmesi, Kıbrıs’ta taksimi ve emperyalizmin idamesini gündeme getirecek.

İşgale son verilmesi, Kıbrıs’ın ve halkının yeniden birleşmesi için tek çıkış yolu Kıbrıs’ın uzlaşı yöntemiyle federasyonlaştırılmasıdır. Federasyon devletini oluşturacak federal devletlerin nasıl isimlendirileceğinin hiçbir önemi yoktur.”

Simerini “Kıbrıs Sorununda Yoldaş Anlaşmazlığı”  başlıklı haberinde AKEL’in KKE’ye gönderdiği mektubu tam metin olarak aktardı.

Gazeteye göre AKEL, “Kıbrıs’ta Türk NATO varlığına son verme çabasının, emperyalizm karşıtı mücadelesinin ana ifadesi olduğuna” dikkat çekti.

“Federasyon devletini oluşturacak federal devletlerin nasıl isimlendirileceğinin hiçbir önemi yoktur” söylemine de “Farklı federasyon devletlerinde; ABD-eyaletler/states, Rusya-cumhuriyetler /republics, İsviçre-kantonlar gibi isimlendirme açısından farklı örneklerle karşılaşırız” izahında bulundu.

“1960’ta dayatılan anayasanın ayrılıkçı niteliği, karar almadaki kısırlığı ve üçüncü ülkelerin emperyalist müdahale ve varlığını kurumsallaştırdığı” görüşünü de ortaya koyan AKEL mektubunda, “Devlet başkanı ve başkan yardımcısının seçilmesinde çapraz ve ağırlıklı oy ısrarımız, halkımızın birliği kültürünü güçlendiriyor ve 1960 anayasasını bu alanlarda iyileştiriyor” denildi.

AKEL KKE’ye mektubunda şunların da altını çizdi:

“KKE’nin, Kıbrıs sorununda tavır değiştirme kararında, Yunanistan’daki ve Kıbrıs’taki komünist partiler önderliğindeki ilerici güçler olarak büyük mücadeleler sonucu; ‘Kıbrıs sorununun yönetiminde egemen tez, özellikle devlet yapısı, bağımsız ve egemen Kıbrıs devletiyle ilgili konularda, Kıbrıs halkı tarafından demokratik yoldan ifade edilen tezdir ve herkes bu tezi destekler’ ilkesini tesis etmiştik.

Maalesef bu ilke, Kıbrıs’ta gelişmeler dayatmak isteyen Yunanistan’ın emperyalizm yanlısı çeşitli hükümetleri tarafından çiğnendi. 1974’teki yıkım ve felaket dayanılmaz olduğunda ayakta kalan tek ilke buydu. Yunanistan’da da Kıbrıs’ta0 da fiili durumun sürmesini isteyen ve taksimi, Kıbrıs Türk toplumuyla onurlu uzlaşı temelinde yeniden birleşmeye tercih eden milliyetçi güçlerin (KKE’nin) bu tavır değişikliğini, KKE’nin arzu ettiğinin tam aksi yönde kullanacaklarından kuşkumuz yoktur.”

Alithia haberi “AKEL’den KKE’ye Kıbrıs Sorununda ‘Ders’… AKEL KKE’ye:  Kıbrıs Sorunu İkilemi Federasyon mu Üniter Devlet mi Değil, Federasyon mu Taksim mi İkilemidir” başlığıyla aktardı.