Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’da düzenlenen 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’ne katılması, Kongre başkanı tarafından Cumhurbaşkanı sıfatıyla lanse edilmesi, yaptığı konuşma ve diğer devlet başkanlarının yanında yer alması Rum basınında gündem oluşturdu.

Fileleftheros, haberi “Gaz’la Bayram Yapıyorlar… Erdoğan Doğu Akdeniz’le İlgili Yatırımları İlan Ediyor, Akıncı Da İkinci Sesi… Tahrik: Mustafa İstanbul’da ‘Cumhurbaşkanı’ Statüsüyle” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugün Kahire’de gerçekleştirilecek 4’üncü Rum-Yunan-Mısır üçlü zirvesi arifesinde, Doğu Akdeniz gazıyla ilgili, Türkiye’yi enerji gücü haline getirecek yatırım planlarını açıklarken “Akıncı’nın, Türk çıkarlarının ikinci sesi olduğunu” savundu.

Erdoğan’ın, Kıbrıs sorununa değinmediğini yazan gazete, Akıncı’nın konuşmasından; çözüm olması halinde doğal gazın boru hattı ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya nakledilebileceği ve elektrik enerjisi nakli için deniz altı kablo hattının daha önce planlandığı gibi İsrail-Güney Kıbrıs- Girit ve Yunanistan yerine İsrail-Kıbrıs-Türkiye arasında oluşturulabileceğine dair bölümleri okurlarına aktardı.

Gazete, iç sayfasında fotoğraflarla da desteklediği haberinde “Dünya Enerji Kongresi Başkanı Younghoon David Kim tarafından ‘Cumhurbaşkanı’ sıfatıyla hitap edilen işgal lideri, Kongre’ye katılımını,  fotoğraflarla ve aralarında Putin’in de bulunduğu yabancı liderlerle el sıkışarak değerlendirdi” vurgusunu yaptı.

Alithia, birinci sayfasından “Tanışma: Akıncı-Putin İstanbul’da” başlığıyla yansıttığı haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’da Türkiye, Rusya, Venezüella, Azerbaycan cumhurbaşkanları ile görüştüğüne dikkat çekti, Akıncı ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in el sıkışırken görüntülendiği fotoğrafla destekledi.

Gazete, Cumhurbaşkanı’nın Kongre’de yaptığı konuşmanın satırbaşlarını iç sayfasında “Mustafa Akıncı: Türkiye Üzerinden Daha Ekonomik ve Daha Güvenli… Kıbrıslı Türk Lider İstanbul’daki Uluslararası Enerji Konferansında Kıbrıs Doğal Gazının Avrupa’ya Nakliyle İlgili Konuştu, Kıbrıs Sorununun Çözümünün Yeni Ufuklar Açacağını Söyledi”  başlık ve spotlarıyla aktardı.

Politis de birinci sayfasından, Akıncı ile Putin’in el sıkışma anını yansıtan fotoğrafla aktardığı habere “Akıncı Çözüm Sonrası Enerji Perspektiflerini Ortaya Koydu… Avrupa’ya Türkiye Üzerinden… Akıncı İstanbul’daki Enerji Kongresi’nde Kıbrıs Türk Tarafının Kıbrıs Doğal Gazının Türkiye Üzerinden Nakledilmesi Tezini Tekrarladı” başlık ve spotlarıyla yer verdi.

Haravgi “Akıncı: Kıbrıs Doğal Gazı Avrupa’ya Türkiye Üzerinden Nakledilebilir” başlığını kullandı.