EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un, Kıbrıs sorununda “vatandaşın bilgisi dışında gerçekleşenler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini” belirterek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında varıldığı iddia edilen uzlaşı noktalarını, Rum Ulusal Konseyi’ne sunulduğu şekliyle açıkladığı basın toplantısı Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi: “Sizopulos Tutanaklar Aracılığıyla Bilgilendirmeyi Seçti – Anastasiadis-Akıncı Uzlaşı Noktalarını İçeren Tutanaklar Açıklandı” başlıkları altında verdiği haberinde, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un dün düzenlediği basın toplantısında, “halkın arkasından çevrilen işleri bilmesi gerektiği” gerekçesiyle Rum Ulusal Konseyi’ne sunulan tutanakları açıkladığını yazdı.

Gazete, Sizopulos’un dünkü açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında varılan “dört anlaşmadan” söz ettiğini belirtirken Sizopulos’un bu eylemine Rum hükümetinden ve siyasi partilerden büyük tepki geldiğini vurguladı.

Gazete, Sizopulos’un Rum Ulusal Konsey tutanaklarına dayandırarak iki lider arasında uzlaşı olduğunu öne sürdüğü dört maddeyi ise şu şekilde aktardı:

“1. Yüksek Anayasa Mahkemesi: Yüksek Mahkemenin eşit sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üyeden oluşması (4+4) konusunda uzlaşıya varıldı. Anayasal konularda başkan seçimi (Yunan, İngiliz ve Türk yargıçlar dışında) yabancı yargıçlardan oluşan bir listeden kurayla yapılacak. Yabancı yargıç başkanlık edecek ve oy eşitliği olması durumunda karar verici oya sahip olacak.

2. Senato: Üst hukuk organının oluşumu etnik kökene dayanacak ve eşit oranda, yüzde 50/50 şeklinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden (20+20) oluşacak.

3. Vatandaşların Nitelikleri: Vatandaşlar farklı niteliklere sahip dört kategoriye ayrılacaklar: A) Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum oluşturucu devletçiğin vatandaşlığına sahip olacak olanlar. Tüm Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler tüm haklarına garanti altına alınmış şekilde sahip olacaklar. B) Kıbrıs Türk oluşturucu eyaletine taşınacak Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs Türk vatandaşlığına başvurabilecek. Yerel seçimlerde ve AP seçimlerinde oy verme hakkı olacak (milletvekilliği ve başkanlık seçimlerinde oy veremeyecek). C) Kurucu eyaletlerde daimi ikamet eden ancak vatandaşlığı olmayan kişiler sadece yerel seçimlerde oy verme hakkına sahip olacak. Ç) Oluşturucu eyaletlerden birinde ikamet eden ancak öteki eyaletin vatandaşı olanlar, öteki oluşturucu eyaletin seçimlerinde oy verecekler.

4. Mülkiyet: Mülkiyet Komitesi (bir Kıbrıslı Rum’a, bir Kıbrıslı Türk ve başkanlık edecek bir yabancı uzman oranıyla oluşan) kriterler temelinde önceliğin mal sahibinde mi yoksa kullanıcıda mı olduğuna karar verecek.

5. Kamu Hizmetleri Komisyonu: 3+3 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk’ten oluşacak. Dönüşümlü başkanlık olacak (2’ye 1) ve karar verici oy başkanın oyu olacak.

6. Üst Düzey Yetkililer: Tüm atama yerleri için 2’ye 1 oranı olacak.”

Gazete, Sizopulos’un açıklamasında ayrıca, Ulusal Konsey tutanaklarına göre “114 bin yerleşiğin fiili (de facto) kalması konusunda uzlaşıya varıldığını” iddia ettiğini de aktardı.

Habere göre Sizopulos, Konsey tutanaklarını açıklamasının Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerle bir alakası olmadığını, halkın müzakereler konusunda bilgilendirilmesi yükümlülüğü bulunduğunu belirtirken doğru şeyi yaptığına inandığını da sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise haberi: “Ulusal Konsey Havaya Uçtu – X Files’ı Açtı ve Günün Konusu Oldu” başlıkları altında verdiği haberinde, Sizopulos’un, Anastasiadis’in Eylül ve Aralık aylarında gerçekleştirdiği Ulusal Konsey toplantılarının tutanaklarının bazı kısımlarını dün düzenlediği basın toplantısında açıkladığını belirtti.

Fileleftheros gazetesinden farklı olarak Politis, Sizopulos’un açıklamasında “mülkiyet konusunda, uzlaşıya varılmış olası çözüm şekillerine (tazminat, takas, yeniden yerleşme) değindiğini ve 4:1 oranının korunması için kullanıcıların kategorize edildiklerini ve konacak kriterlerle birlikle, seçimin mülkiyet komitesi (büyük olasılıkla yabancı uzmanın başkanlık edeceği, bir Kıbrıslı Rum ve bir Kıbrıslı Türk’ten oluşturulacak, 10 dereceden (kademe) oluşan) tarafından yapılacağını” söylediğini aktardı.

Habere göre Sizopulos, “iki taraftan da 20 kişiyle toplamda 40 senatörden oluşacak Senato’nun yanı sıra, 36’sı Kıbrıslı Rum, 12’si Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 48 milletvekilinin bulunacağı bir Meclis’ten de” bahsetti.

Sizopulos ayrıca, “Bağımsız Yetkililer için ise oranın 2’ye 1 şeklinde olacağı konusunda uzlaşıya varıldığını” da iddia ederken “mülkiyet konusunda görüşülmekte olan iki kriterin, “mülkün değeri ve duygusallık” olduğunu savundu.

ANASTASİADİS VE PARTİLERDEN TEPKİLER

Alithia gazetesi ise habere: “Ulusal Falso – Sizopulos Ulusal Konseyi Geçersiz Kıldı” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verirken, Sizopulos’un açıklamasıyla Anastasiadis’in Rum meclisinde yaptığı konuşmayı da karşılaştırdı.

Gazete, Anastasiadis’in Rum meclisindeki konuşmasını baz alarak, bazı unsurlarda Sizopulos’un “çarpıtma yaptığı” yorumunda bulunurken, konuya ilişkin Anastasiadis, Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos ve tüm siyasi partilerin Sizopulos’a tepki gösterdiklerini belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis dün yaptığı yazılı açıklamada, Sizopulos’un eylemini “kabul edilemez ve Kıbrıs sorununun çözümü çabalarını sabote edici” olarak nitelendirdi.

Anastasiadis, Sizopulos’un  “gizli tutanakları kısmen açıklaması ve daha da kötüsü, bunlar hakkında çarpıtıcı yorumlar yapmasının nitelendirilemeyecek bir eylem olduğu” ifadesini kullandı.

Viktoras Papadopulos ise, Sizopulos’u eleştirerek “Sn. Akıncı’nın eline beklenmedik bir silah verdiği” iddiasında bulundu.

Gazete, DİSİ, AKEL, DİKO ve Vatandaşlar İttifakı’nın dün yaptıkları açıklamalarda Sizopulos’a sert eleştirilerde bulunduklarını, EDEK’le aynı fikirleri paylaşan partilerin dahi mesafeli durarak Sizopulos’a destek çıkmadıklarını yazdı.

DİSİ’nin açıklamasında “ciddiyet gerektiği” vurgusu yapılırken, AKEL’in açıklamasında da, bu davranışın Ulusal Konsey’in rolünü geçersiz kıldığı ifade edildi.

DİKO partisi ise, Sizopulos’un bu eylemiyle Anastasiadis’e, Kıbrıs müzakerelerinde daha fazla karartma yapma imkanı verdiğini belirtirken Vatandaşlar İttifakı ise, “Halkın gerçekleri bilmeye hakkı olmasına karşın bunun Ulusal Konsey’in gizli tutanaklarının açıklanmasıyla olmaması gerektiği” fikrini ortaya koydu.

Gazete, tek istisnanın Çevreciler Hareketi’nin açıklaması olduğunu, açıklamada “Ulusal Konsey’in gizli tutanaklarını ilk açıklayanın, Rum meclisinde yaptığı konuşmayla Anastasiadis olduğu” iddiasında bulunulduğunu yazdı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Anastasiadis’in Tavizleri Meydanda”.

Haravgi: “Sizopulos’tan Zarar Verici İfşalar”.