Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Moskova’ya gitmek için bugün öğle saatlerinde adadan ayrılacağı belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, gerek Güney Kıbrıs, gerekse Rusya’nın Anastasiadis’in ziyaretine büyük önem verdiğine dikkati çekti. Gazete, bu ziyaretin, iki ülke ilişkileriyle alakalı bir dizi konunun ortaya konulacak olmasına bağlı olarak, dönüm noktası olarak nitelendirildiğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 24-27 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek Moskova ziyaretinin, kendisi tarafından da dile getirildiği gibi, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi olduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in ziyareti sırasında çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalanacağını belirtti. 

Habere göre, Anastasiadis’e Moskova ziyareti sırasında Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Emerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis eşlik edecek.

Anastasiadis, temasları çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dimitri Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Evgenyeviç Narişkin tarafından kabul edilecek.

Anastasiadis ayrıca Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü’nde Kıbrıs sorununa ilişkin bir konuşma yapacak.

Rusya medyasının ileri gelenleriyle de bir araya gelecek olan Anastasiadis, 26 Şubat’ta da St. Petersburg’a geçecek.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarın başlayacağı Moskova temaslarının merkezinde Kıbrıs sorununun bulunduğunu yazdı.

Gündemi yoğun olan görüşmelerin hedefinin, ilişkilerin derinleştirilmesi ve geliştirilmesi olduğunu yazan gazete, Rusya’nın, Güney Kıbrıs’ın büyüklüğüne rağmen, stratejik konumundan dolayı, bu ülke ile olan işbirliğini önemli olarak addettiğini belirtti.

BAŞPİSKOPOS’TAN NASİHAT

Fileleftheros gazetesi, Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos’un, Anastasiadis’in Moskova ziyareti ışığında bazı tavsiyelerde bulunduğunu yazdı.

Habere göre, Başpiskopos II.Hrisostomos, diğer ülkelerle yapıldığı gibi, Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlanması yönünde hükümete çağrıda bulundu.

KASULİDİS ABD’YE GİDECEK

Gazete, Anastasiadis’in Moskova ziyaretine ilişkin haberi içerisinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Yahudi lobisinin (AIPAC) daveti üzerine ABD’ye gideceğini yazdı.

Kasulidis’in ABD ziyaretine ilişkin tarih vermeyen gazete Kasulidis, ABD ziyareti çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve diğer yetkililerle görüşme talebinde bulunduğunu  belirtti.