Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun bugün 3’lü liderler zirvesi çerçevesinde Güney Kıbrıs’ta bir araya geleceği haber verildi.

Alithia gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, bugünkü 3’lü zirvenin, bölgedeki ülkeler arasında yapıcı bir işbirliği örneği olduğunu belirterek, bundan somut ürünler alındığını vurguladı.

Hristodulidis, bölgedeki diğer ülkeler ve AB’deki ortaklarının bu tür üçlü toplantılara katılmaya ilgi gösterdiğini de söyledi.

Bugünkü 3’lü görüşmenin ilk kez liderler düzeyinde olacağını ifade eden Hristodulidis, Çipras’ın altı Bakanı ve diğer çalışanlarıyla birlikte dün adaya geldiği, Netanyahu’nun ise Bakanları ve diğer çalışanlarıyla birlikte bugün geleceği bilgisini verdi.

Görüşmede enerji, taşımacılık, turizm, su kaynakları ve ekonomiyle ilgili somut konuların ele alınacağını ifade eden Hristodulidis, görüşmenin sonunda “Lefkoşa Bildirgesi”nin yayımlanacağını söyledi.

Hristodulidis, görüşmede, liderler düzeyinde anlaşmaya varılanları takip edecek ve altı ay içerisinde yapılması planlanan bir sonraki görüşmede daha net sonuçların olması için çalışacak özel bir komitenin kurulmasını beklendiğini de anlattı.

Görüşmelerin ardından su kaynakları alanında işbirliği memorandumu imzalanacağını söyleyen Hristodulidis, üç ülke arasında işbirliğinin hayata geçmesinin başlangıcı bakımından bunu önemli bir gelişme olarak kabul ettiklerini belirtti.

Görüşmeye Enerji Bakanlarının da katılacağını ifade eden Hristodulidis, güvenlik konusunun görüşülüp görüşülmeyeceği sorusu karşısında ise enerji ve su kaynakları konularının güvenlik alanına dahil olabileceğini düşündüklerini söyleyerek, bu konunun hem 2’li temaslarda, hem de 3’lü görüşmede ele alınacaklardan bir olduğunu vurguladı.

Hristodulidis, görüşmede birçok konunun gündeme geleceğini belirterek, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Türkiye temaslarıyla ilgili bilgiler de vereceğini söyledi.

Güney Kıbrıs-İsrail görüşmesinde ikili konuların ele alınacağını anlatan Hristodulidis, Anastasiadis’in Çipras ve Netanyahu ile ayrı ayrı görüşmeler yapacağını da belirtti.

Hristodulidis, enerji alanındaki işbirliğinin hangi aşamada bulunduğunun sorulması üzerine, bu konuda görüşmelerin gerçekleştirilmekte olduğunu belirterek, Rum ve İsrailli bakanların karşılıklı ziyaretlerine işaret etti.

Güney Kıbrıs ile İsrail’in arasında uzanmakta olan ortak yataklarından istifade konusunda bir gelişmenin olup olmayacağı sorusuna da yanıt veren Hristodulidis, diyaloğun henüz tamamlanmadığını, bugünkü görüşmeler çerçevesinde Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in İsrailli meslektaşıyla bir araya geleceğini ifade etti.

2’Lİ TEMASLARIN ARDINDAN 3’LÜ GÖRÜŞME

Gazete bugünkü programa göre Anastasiadis’in önce Çipras ile görüşeceğini, ardından heyetlerin katılımıyla görüşme gerçekleştirileceğini, bunu ardından Netanyahu ile görüşeceğini ve yine heyetlerin katılımıyla görüşme gerçekleştirileceğini aktaran gazete, ikili temasların tamamlanmasıyla üç liderin önce baş başa, ardından heyetlerin katılımıyla görüşmeler yapacağını kaydetti. 
 
Habere göre görüşmeler ve akabinde gerçekleştirilecek ortak açıklamanın ardından çalışma yemeğine geçilecek.

NETANYAHU İÇİN YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ 

Gazete haberinde 3’lü liderler zirvesi dolayısıyla polisin dün itibariyle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığını belirtti.

Netanyahu ve heyetinin bugün adaya gelecek olmasıyla önlemlerin artırılacağını aktaran gazete, önlemler çerçevesinde polislerin izinlerinin iptal edildiğini belirtti.

Gazete, polis helikopterinin devamlı uçuş yapacağını, bazı yolların da bir süreliğine trafiğe kapatılacağını kaydetti.

ANASTASİADİS-SİSİ GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Anastasiadis’in dün, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail 3’lü zirvesi öncesinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’yle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğin yazdı.