EDEK Parti Başkanı Marinos Sizopulos’un önceki gün gerçekleştirdiği basın toplantısında, Rum Ulusal Konseyi’nde Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin gerçekleştirilen toplantıların gizli tutanaklarının bazı kısımlarını açıklamasının ardından Rum Yönetimi Başkanın Nikos Anastasiadis’in Ulusal Konsey toplantılarını sonlandırmayı düşündüğü iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “Başkanın Parti Başkanlarıyla Temaslarının Koşullarında Değişiklik – Onlarla Ulusal Konsey Ya Da Başkanlar Konseyi’nde Değil Bire Bir Görüşecek” başlıkları altında verdiği haberinde, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un Ulusal Konsey’in gizli tutanaklarını açıklamasının ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Güney Kıbrıs’taki siyasi liderleri bilgilendirme şekilleri konusunu yeniden ele aldığını iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, Anastasiadis’in siyasi liderlere, Ulusal Konsey ya da Başkanlar Konseyi toplantılarında değil yüz yüze yapacağı bire bir görüşmelerle bilgi aktarmayı düşündüğünü yazdı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in “siyasi liderlerle gerçekleştirdiği görüşmelerin hangi şekilde yapılması gerektiği konusunu ciddi şekilde gözden geçirmekte olduğunu” söylemesinin Anastasiadis’in bu niyetini ortaya koyduğunu ifade eden gazete, EDEK ve Anastasiadis arasında karşılıklı açıklamaların ise dün de devam ettiğini belirtti.

EDEK: “BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Gazete, EDEK’ten dün yapılan açıklamada, “halkı bilgilendirmeye devam edeceklerinin” duyurulduğunu, bunun da Rum Başkanlık Sarayı’nın tepkisiyle karşılaştığını belirtti.

Habere göre, EDEK’in açıklamasında ayrıca, Anastasiadis’in “Downer belgesini Ulusal Konsey’den gizlediği, 2014 ortak açıklaması konusunda siyasi liderleri bilgilendirmediği, aslında Annan Planı’nın geri getirilmesi demek olan uzlaşı ve anlaşmalara onay verdiği ve ülkesini AB’ye şikayet ettiği” belirtilerek Anastasiadis’e güvenmedikleri vurgusu yapıldı.

“ANLAŞMA YA DA UZLAŞI DEĞİL GÖRÜŞ BİRLİĞİ”

Gazete, EDEK’in bu açıklamasının ardından Rum Başkanlık Sarayı’ndan da bir açıklama geldiği ve Sizopulos’un dikkat çekme çabasıyla Ulusal Konsey’in ilkelerini çiğnediğinin vurgulandığını yazdı.

Açıklamada, Sizopulos’un Anastasiadis’in Rum Meclisi’nde söylediklerini incelemek için bir zaman ayırmış olması durumunda “uzlaşı yada anlaşma değil, görüş birliği bulunan tüm konular hakkında bilgi gizlemek bir yana, daha çok ayrıntı verildiğini görebileceği” ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Sizopulos’un kendi çıkarları için Ulusal Konsey tutanaklarını “parçalar halinde, çarpıtarak ve değiştirerek verdiği” suçlaması yapıldı.

Gazete, diğer siyasi partilerin de dün konuya ilişkin açıklamalar yapmayı sürdürdüklerini belirtti.

Habere göre AKEL’den yapılan açıklamada, hem halkın bilgilendirilmesinden hem de Anastasiadis’in siyasileri bilgilendirmeyi sürdürmesinden yana oldukları, ancak bilgilendirmekte belge sızdırılmasının farklı şeyler olduğu belirtildi.

DİKO’nun açıklamasında ise, Ulusal Konsey tutanaklarından Anastasiadis’in Annan Planı’nı geri getirdiğinin ortaya çıktığı ve halkın tepkisinden kaçınmak amacıyla, AKEL ile DİSİ’yle işbirliği yapılarak, karartma uygulandığı iddialarında bulunuldu.

Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Ulusal Konsey’den Yüz Yüze Görüşmelere” başlığı altında verirken, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in konuya ilişkin gazeteye yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in Ulusal Konsey konusunda “köklü değişiklikler yapma konusunda kararlı olduğunu” söylediğini aktardı.

Haber göre Hrisodulidis, Anastasiadis’in “Kıbrıs sorunundaki gelişmelere dair bilgi almakla gerçekten ilgilenen parti başkanlarıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştireceği yeni bir düzen oluşturma konusunda kararlı olduğunu” vurguladı.

Hristodulidis ayrıca, “Sizopulos’un bu eylemiyle Türk tarafına, kendi tezlerini ileri götürmesi için argümanlar verdiği” iddiasında da bulundu.