BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dün, BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) adadaki görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını öngören raporu onayladığı bildirildi.

Alithia gazetesi, BMGK’nin adadaki iki tarafa, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunmasının garanti altına alınması için bugünkü fırsatı kararlılıkla değerlendirme çağrısı yaparken, iki lideri de temel konularda uzlaşıya varılması için daha fazla iş yapmaya davet ettiğini yazdı.

Habere göre BMGK, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının hızlandırılması çerçevesinde, kayıplar konusuna müdahil olan tüm tarafları katkıda bulunmaya çağırdı.

BMGK, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, temel konularda uzlaşı sağlanması için daha fazla çaba göstermeleri ve teknik komitelerle birlikte, Kıbrıslıların günlük hayatının iyileştirilmesi hedefiyle işbirliği yapmaya devam etmeleri çağrısı yaptı.

Müzakerelerle ilgili genel atmosferin iyileştirilmesi gerektiğini de belirten BMGK, vatandaşın da sürece, duruma göre katılımının artırılması gerektiğine işaret etti.

BMGK, Güven Yaratıcı Önlemler’in uygulamaya konması ve bu önlemlerin, askeri güven yaratıcı tedbirler ve yeni geçiş kapılarının açılması da dahil, hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya varılmasını talep etti.

Habere göre BMGK, adadaki BM Barış Gücü’ne tam destek belirtirken, görev süresinin 31 Ocak 2016’ya kadar uzatılmasına; bunun yanı sıra adadaki iki tarafın, ivedilikle, UNFICYP’in görev ve yetkilerine saygı çerçevesinde, ara bölge sınırlarının belirlenmesi konusuna müdahil olmasını istedi.

BMGK, Kıbrıs Türk tarafı ile Türk kuvvetlerine, “Strovilia” (Akyar) bölgesinde 30 Haziran 2000 tarihinden önce var olan askeri statükoyu yeniden tesis etme çağrısında da bulundu.

Taraflara, ara bölgedeki mayınların temizlenmesi sürecinin kolaylaştırılması ve mayın imha uzmanlarının bölgeye erişimine izin verilmesi çağrısı yapan BMGK, mayın imha operasyonlarının artırılmasını talep etti.

BMGK, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’dan 10 Ocak 2016 tarihine kadar, bu kararların uygulandığına dair bir rapor da isteyerek, konuyla ilgili BMGK’yı bilgilendirmesi çağrısı yaptı.

Habere göre BMGK, Ban’ın, cinsel istismar ve istismar konusunda sıfır tolerans politikasını uygulamak ve personelin BM davranış kurallarına tam uymalarını sağlamak için UNFICYP tarafından yürütülmekte olan çabaları memnuniyetle karşıladı.

BMGK raporda, konuyu aktif şekilde takip etmeye karar verdiğini de vurguladı.

Haber, diğer gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:

Haravgi gazetesi: “BM Barış Gücü Raporu BMGK’nın Oy Birliğiyle Yenilendi”

Fileleftheros gazetesi: “BMGK Tarafları Özlü Konulardaki Çabalarını Yoğunlaştırma Çağrısı Yaptı – BM Barış Gücü Raporu Onaylandı”

Simerini gazetesi: “Çözüm İçin Hızlandırma İstendi”