Fileleftheros “BM, Mülkiyette Aralığa Kadar Yakınlaşmalar... Mülkiyet İçin Köprü Arıyorlar” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in, liderlerin yeniden bir araya geleceği 18 Kasım’a kadar mülkiyetteki anlaşmazlıkların aşılması için çözüm arama görevini üstlendiklerini hatırlattı.

Mülkiyetin en önemli dikenli konu olduğunu bütün müdahillerin teslim ettiğine işaret eden gazete, bu konudaki anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulması için de şu iki ihtimal görüldüğüne dikkat çekti:

“1- Türk tarafının önceki tezine, yani mülkleriyle ilgili karar vermede ilk söz hakkını mal sahibine tanıma tezine geri dönmesi,

2- Bugünkü tezler arasında uzlaşı olması, yani tarafların tezlerini ‘sulandırmaları’ ve mülkiyet hakkı ilkesinin ihlal edilmesi.

Bilgi sahibi kaynaklar, temel ilkedeki (mülkte kimin hakkı olduğu) anlaşmazlık aşılmadıkça meselenin ilerlemesinin söz konusu olmadığına işaret ediyor. Bu da, Kıbrıs sorununun, toprak ve vatandaşlıklar gibi diğer başlıklarının da etkileneceği anlamına geliyor.”

Gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 18 Kasım’daki yeni görüşmesine kadar mülkiyetteki görüşmelerin ilerleyip ilerleyemeyeceğinin netleşeceğine dikkat çekti, şunları yazdı:

“ANLAŞMAZLIKLAR AŞILMAZSA BM MÜLKİYETİ RAFA KALDIRACAK”

“Anlaşmazlıklar aşılamazsa –ki hakim senaryo da budur- BM mülkiyeti geçici olarak rafa kaldıracak ve diğer başlıkların görüşülmesine geçilecek. Bilgi sahibi kaynaklar bunun halen, yavaş yavaş başka konuların da gündeme girmesiyle başlamadığını söylüyor.”

Müzakereciler Nami ve Mavroyannis’in yaz döneminden önce üstlendikleri, yakınlaşmalar ve anlaşmazlıklar belgesini, iki tarafın tezlerinin sunulmuş ve kayıtlı olmasına rağmen halen tamamlayamadığını belirten gazete şunları ekledi:

“Prosedürü ileri doğru itelemeyi arzu eden BM iki müzakereciden, yakınlaşmalar sepetinin dolması için anlaşmazlık olan bütün konularla ilgilenmelerini istedi. BM’den bir kaynağın gazetemize söylediğine göre, Mustafa Akıncı’nın uzlaşılanlardan geri adım atması nedeniyle yaz dönemi sonrasında zorluklar görülmekte olan prosedüre yardımcı olmak için Aralık ayına kadar olabildiğince çok yakınlaşma sağlanması hedefleniyor.”