Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, yurt dışında yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu POMAK, PSEKA ve NEPOMAK isimli örgütlerin Rum kesiminde gerçekleştirdiği toplantının açılışında yaptığı konuşmaya, Rum muhalefet partilerinin de toplantıda yaptıkları konuşmalarla sert tepki gösterdiği bildirildi.

Politis gazetesi “Küçük Partiler Karşı Atağa Geçti… Dış Rumlar Toplantısı Dün Siyasi Arenaya Döndü” başlıklı haberinde, Rum siyasi parti başkanlarının yine Dış Rumlar toplantısını, siyasi anlaşmazlıklarını çözüm alanına çevirdiklerini yazdı.

Anastasiadis’in, popülizme ve sloganlara başvuranlarla ilgili sert mesajlar verdiği konuşmasının ertesi gününde, beklendiği üzere seslerin yükseldiğini kaydeden gazete, muhalefet partilerinin başkanlarının Anastasiadis’e sert eleştirilerde bulunduklarını belirtti.

Gazete, DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar ile Çevreciler Hareketi başkanlarının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarını eleştirdiklerini ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” savunuyor gibi göründüklerini ifade etti.

Gazete, DİSİ ile AKEL partilerinin başkanlarının ise, Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle açılan fırsat penceresinden söz ettiklerini, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünün bedeli ve tehlikelerinin farkında olmayanları ise eleştirdiklerini aktardı.

Gazete “Dış Rumlar Toplantısını Arenaya Çevirdiler… Dış Rumların Önünde Kıbrıs Sorunundaki Anlaşmazlıklarını Ortaya Serdiler” başlığıyla iç sayfalardan geniş şekilde aktardığı haberinde ise, parti başkanlarının sözlerine yer verdi.

PAPADOPULOS

Gazete, Anastasiadis’in, geçen akşam yaptığı konuşmada, Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin akabinde, birçok şeyin değiştiği konusunda ikna edici olmaya çalışmasına rağmen, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, bazı şeylerin yalnızca iletişimsel anlamda değiştiğini, çünkü Akıncı’nın Kıbrıs Türk tarafının daha önceki müzakerecilerinden farklı bir retorik kullanmakta olduğunu ileri sürdü.

Papadopulos’un, Akıncı’nın esas anlamda, Türkiye’nin daima Kıbrıs sorununda talep ettiği tezlerin aynısını ortaya koyduğu iddiasında bulunduğunu da ileten gazete, Papadopulos’un sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne koruma kalkanı tuttuğunu” da belirtti.

Buna göre, bugün uluslararası anlamda tanınmış bir devlete sahip olduklarını dile getiren Papadopulos, “Türkiye’nin kendilerini, bir topluma Akdeniz’in Filistinlilerine ve devleti olmayan bir halka indirgemesi durumunda ne yapacakları” sorusunu sordu.

Bu hususta, toplumlararası çatışmaları da örnek gösteren Papadopulos, sözlerini şöyle sürdürdü;

“1963, 64, 67 ve 1974 yıllarındakine benzer olaylar gibi, çözümden sonra herhangi bir olay çıkması durumunda, ne olacak? Bizi kim dinleyecek? Bizi BM’de kim temsil edecek? AB üye devleti kim olacak? Hatırlatmak isterim ki, Filistinlileri destekleyen birkaç milyon Arap var. Biz kimseye sahip olamayacağız. Kıbrıs Cumhuriyeti tek kalkanımız ve korumamızdır.”

SİZOPULOS

Gazeteye göre, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise konuşmasında, federasyon çözümü destekçilerini, konferedasyonla uyumlu olan maddeleri neden kabul ettiklerini izah etmeye çağırdı.

Gazeteye göre, Sizopulos, stratejilerinin, 2009 yılının Eylül ayındaki Rum Ulusal Konseyi toplantısından oybirliğiyle çıkan kararda belirtildiği çözüm ilkeleri, aynı zamanda bölgede şekillenmekte olan yeni jeostratejik ve enerji veriler temelinde yeniden gözden geçirilmesini önerdi.

 LİLLİKAS

Gazeteye göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yalnızca Kıbrıslı Rumlara ait olmadığı konusunda hem fikir oldu, ancak Kıbrıs sorununun çözümünün bir anlamı olması için, ileri sürülen istila ve işgalin meydana getirdiği koşulları ortadan kaldırması gerektiğini öne sürdü.

Gazeteye göre, Anastasiadis’in Kıbrıs Türk mallarının Rum kullanıcılarının haklara sahip olup olmadıkları konusundaki söylemi hakkında ise Lillikas, “mülk hakkının, ister Kıbrıslı Rum, ister Kıbrıslı Türk olsun yasal mülkün yasal sahibine ait olduğunu, geriye kalanların ise halkı bölme çabasından ibaret olduğunu” ileri sürdü.

 PERDİKİS İLE YORGALLAS

Gazeteye göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, “görüntü uğruna özün kaybedildiği” eleştirisinde bulunurken, EVRO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas ise Kıbrıs sorununun şu ana kadar çözülmediğini çünkü Türkiye’nin ileri sürülen istila ve işgalle elde ettiği stratejik avantajları kaybetmeye niyetli olmadığı iddiasını ortaya koydu.

“BÜYÜK PARTİLER HEM FİKİR”

Gazete, yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde ise, iki büyük partinin ise diğer partilere göre tamamen ters yönde hareket ettiklerini yazdı.

Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise konuşmasında, ihtiyatlı iyimserlik ifade etti ve Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin, Anastasiadis’in kararlılığıyla birlikte, önemli bir dinamik meydana getirdiğini ifade etti.

“Hiç değilse, bir fırsat penceresi oluşturulduğunu” dile getiren Neofitu, Türkiye’nin uzlaşmanın anahtarını elinde tuttuğunu ve henüz elle tutulur bir faaliyette bulunmadığını da öne sürdü.

Neofitu’nun, toplantının, anlaşmazlıkların ve yanlış mesajların dile getirildiği bir toplantıya dönüşmesinden ötürü, Dış Rumlardan özür dilemek için tereddüt etmediğini de yazan gazete, Neofitu’nun, çözümün korku ve tehlikelerinin önüne, çözümsüzlüğün tehlikelerinin de konması gerektiğine atıfta bulunduğunu ekledi.

Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise konuşmasında, Akıncı’nın seçilmesinin koşulları değiştirdiğini ve partisinin bir anlaşmaya varılması için, Kıbrıs sorununa yardımcı olacak şekilde çalışma konusundaki isteğini dile getirdi.

Partilerin tepki açıklamaları Simerini gazetesinde “Anastasiadis’in Konuşması Arka Planda Olmak Üzere, Parti Başkanlarından Dış Rumlar Önünde Kılıçla Düello- Birlik Beraberlik Göç Etti”, Haravgi’de “Küçükler Her şeye Siyah Gözlükle Bakıyor- AKEL’in Kıbrıs Sorununun Çözümüyle İlgili Kırmızı Çizgileri Net”, Alithia’da “Parti Başkanları Dış Rumları Aydınlattı”, Fileleftheros’ta ise “Partilerden Dış Rumlar Karşısında Farklı Okumalar” başlıklarıyla yer buldu.