Fileleftheros gazetesine göre Kasulidis, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kıbrıs”-Yunanistan-İsrail-Mısır arasındaki bölgedeki işbirliğine dair inisiyatiflerin, “Kıbrıs’ın” bölgede oynayabileceği role ilişkin perspektiflerine işaret etmekte olduğunu söyledi.

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Kasulidis, mevcut aşamada, sabır, sebat ve hedefe bağlılığın gerekli olduğunu söyledi.

Uluslar arası toplumun sürece yardımcı olma arzusundan memnuniyet duyduklarını, ancak en azından şu ana kadar buna ihtiyaç olmadığını dile getiren Kasulidis, Türkiye’ye de atıfta bulunarak, “uzlaşmaz tutumunu terk etmeye ve Kıbrıslıların arzu ettikleri çözüm konusunda anlaşmasına müsaade ederek, sürece yapıcı şekilde katkıda bulunmaya” çağırdı.

Politis gazetesine göre ise Kasulidis, etkinlikte yaptığı konuşmada, liderlerin bugüne kadarki görüşmelerinden ortaya çıkan özlü ilerlemeye değindi ve Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin önemi üzerinde durdu.

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Yönetimi’nin İnsani Konularından Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu ise Dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmada, Yunan, Rum ve Yahudi diasporasının işbirliğinin daha da gelişmesine atıfta bulundu.

Gazeteye göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’ye baskı yapılması için uluslar arası arenada ve AB içerisinde harekete geçmelerinin zamanı olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında, güvenlik konusunda inisiyatifler üstlenilmesi gerektiğini de dile getiren Omiru, “garantiler ve garantörlerle varılacak bir çözümün düşünülemeyeceğini; garantilerin Kıbrıs için uğursuzluk olduğunu ve kesin olarak kaldırılmaları gerektiğini” söyledi.

Politis gazetesine göre ise Omiru, etkinlikte yaptığı konuşmada, herkesin tarih ve kültür karşısındaki görevinin, işgalin oldubittilerinin kalıcı hale gelmesinin önlenmesi aynı zamanda işler ve yaşayabilir; aynı zamanda zamanın güç koşullarına dayanabilecek bir çözümde ısrar etmesi olduğunu dile getirdi.

Gazeteye göre, Kıbrıs sorununu çözümünün şekil ve içeriğinin Rum Ulusal Konseyi’nin 2009 yılının Eylül ayında oybirliği ile aldığı kararla belirlendiğini de öne süren Omiru, bunun politika ve halkın birliğinin temelini oluşturmasını önerdi.

Simerini gazetesinde yer alan haberde ise, Dış Rumların, etkinlikte, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının gidişatı konusunda iyimserlik belirttikleri, aynı zamanda mücadelenin yurt dışında da sürdürülmesi konusunda taahhütte bulundukları ifade edildi.

Gazete, devamla, POMAK Başkanı Andreas Papaevripidis, PSEKA Başkanı Philip Christopher ve NEPOMAK Başkanı Andonia Savvidi’nin etkinlikteki konuşmalarına yer verdi.