Büyük enerji şirketlerinden Shell’in “bölge doğal gazına yapmak istediği dinamik girişin, Güney Kıbrıs açısından da olumlu bir mesaj teşkil ettiği” ifade edildi.

Hollandalı Petrol devi Shell’in, Mısır’daki sıvılaştırma tesislerine nakledilecek miktarda doğal gaz bulunması için, Güney Kıbrıs ile İsrail istikametine bakmakta olduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, bu yeni gelişmenin, Mısır’ın ülkedeki şirketlere, doğal gaz tedarik etmek amacıyla özel anlaşmalar yapmaları için izin vermesi kararının, önemli bir devamlılığını oluşturduğunu kaydetti.

MISIR DA TAMAM

Mısır’ın bu hareketinin Shell gibi şirketlere, İsrail’in Leviathan ve Güney Kıbrıs’ın Afrodit yataklarından doğal gaz satın alınmasına ilişkin anlaşmalar yapmaları konusunda izin verdiğini yazan gazete, “Bloomberg” ajansına dayanarak, Shell şirketinin, kendisine, İsrail ile Güney Kıbrıs’tan piyasalara doğal gaz nakletmesi konusunda izin verecek çözümler aradığını belirtti.

HEDEF: AKDENİZ'İ ÜRETİM BÖLGESİ YAPMAK 

Bloomberg’in haberine dayanarak, bunun “Akdeniz bölgesinin, önemli bir enerji üretim merkezi dönüşmesine katkıda bulunabilecek bir adım olduğuna” işaret eden gazete, Shell şirketinin “İsrail’in Leviathan parselinden doğal gaz satın alıp, bunu yüzde 35 hisseye sahip olduğu Kıbrıs’ın Afrodit parselindeki üretimle birleştirip, Mısır’daki sıvılaştırma tesisine nakletme” konusunda görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

GÖRÜŞMELER BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA

Gazete “aynı kaynakların ajansa, görüşmelerin şu an başlangıç aşamasında olduğunu söylediğini” de ekledi.

Haber Fileleftheros gazetesinde “Shell Bölge Doğal Gazına Dinamik Bir Giriş Yapıyor- Shell Leviathan ve Afrodit Yataklarından Doğal Gazı Mısır’a Nakletme Yolları Arıyor”,