Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün İstanbul’da, Kadir Has Üniversitesi’nde “Uluslar arası Dinamikler Işığında Kıbrıs Müzakereleri ve Geleceği” konulu toplantıda yaptığı konuşma, Rum basını tarafından, “güvenlik ve garantilerin, bazı şartlar koşularak bir al-ver mantığına konulması niyeti” olarak yorumlandı.

Fileleftheros haberi “Garantiler Farklı Viteste… Akıncı, ‘Değişimler’ İlan Ederken Türkiye’nin Mevcudiyetinde Israr Ediyor.. ‘Kimliği’ Olan Yerleşikler Kalıyor” başlığıyla manşete çekti.

Türk tarafının, Akıncı aracılığıyla “1960 garantiler sisteminin değiştirilmesi yönünde bir adım attığını ancak Türkiye’nin katılmamasını kabul etmediğini” yazan gazete, “Akıncı’nın söylediklerinden ve edinilen bilgilerden; Ankara’nın bazı şartlar koşarak, garantiler konusunu al-ver mantığına koymak niyetinde olduğu sonucu çıkıyor” ifadesini kullandı, yorumunu şöyle sürdürdü:

“Edindiğimiz bilgilere göre Ankara  ‘askeri nitelik taşıyan garantilerle’ ilgilenmediğini ancak ‘Kıbrıslı Türkleri terk etmeyeceğini’ ima ediyor. Bu da Türkiye’nin yalnızca Kıbrıs Türk Oluşturucu Devletçiği’ni garanti etmesiyle ilgili eski tutuma gönderme yapıyor.”

Gazete Akıncı’nın konuşmasının satır başlarını okurlarına iç sayfasında “Al-Ver Aracılığıyla Garantiler.. ‘Akıncı Kıbrıslı Türkler İçin Türkiye’nin Garantilerini ‘Görüntüledi’… Dönüşümlü Başkanlıkta Israr Ediyor, Nüfus Oranını Kabul Etmiyor, Yerleşiklerde Israrlı.. Tanınma: Türkiye’den De Rahatsızlık…. Dostluk Maçları İçin Bile Gelmiyorlar” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Aynı gazete “Eide: Türkiye Çözüm İstiyor… Müzakerelerde Anahtar Mülkiyet Olmaya Devam Ediyor” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin AA’ya yaptığı açıklamaya yer verdi.

Gazete Türkiye’de temaslarda bulunan ve bu çerçevede dün Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen ve Davutoğlu’nun, Türkiye’nin çözüm isteğini ilettiği vurgusuna işaret etti.

Alithia manşete çektiği haberine “Kıbrıslı Türk Lider Anlaşma İçin Pencere Açtı… Garantilerde Çıkış Yolu Görüyor… Eide: Çözüm Kimsenin Ulaşamadığı Kadar Yakın” başlığını attı.

Politis “Mustafa Akıncı Garantiler İçin Pencere Açtı.. Akıncı İlk Kez Tanımasına  Rağmen Türkiye’nin ‘KKTC’ye Vaatlerini Tutmadığından Söz Etti… Garantiler İçin de Çıkış Yolu Bulunabilir”  başlık ve spotları altında özetledi.

Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de Türkiye’de bulunduğunu ve “gelecekteki federal Kıbrıs’ın güvenliğiyle” ilgili konuları görüştüğünü hatırlattı.

Simerini tam sayfaya yaydığı haberine “Akıncı DİKO, EDEK, EURO.KO ve Ekologlar’ı Fanatik Diye Niteliyor… Güvenlikte Zikzak Adımlar… Akıncı: Garantiler Konusunda Çıkış Olabileceğini Öngörüyorum.. Kıbrıslı Türk Lider DİKO, EDEK, EURO.KO VE Ekologlar’ın Çözüm İstemediğini ve Rauf Denktaş’tan Daha Uzlaşmaz Tezleri Olduğunu İddia Ediyor” başlık ve spotlarını attı.