Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis hellimin tescili konusunda Kıbrıslı Türklerin taleplerinden yana tavır takınan AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine tepkilerini iletti ve ülkelerinin tavrının “kabul edilemez ve etik dışı olduğunu” ileri sürdü.

Simerini “Tarım Bakanı Hellim Konusunda ‘AB Ülkelerinin Faaliyetleri Kabul Edilemez” başlığıyla aktardığı haberinde Macaristan’da bulunan Kuyalis’in, Macar dengi Sandor Fazekas’ın AB üyesi ve diğer ülke büyükelçilerinin katılımıyla düzenlediği ve GDO’lu gıdaların ele alındığı kahvaltılı toplantıya katıldığını yazdı.

Habere göre hellim konusunda Kıbrıslı Türklerin taleplerinden yana tavır koyan AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine tepkilerini ileten Kuyalis, AB’deki ortaklarının hellimin menşe ismi koruma altında ürün olarak tescil edilmesi (Rum ) talebine destek istedi.

Kuyalis’in konuşmasını “büyükelçileri paylama” olarak yansıtan gazete kahvaltılı toplantıda Visegard 4 ülkelerinin (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya) büyükelçilerinin İngiltere, İsveç ve Finlandiya büyükelçileriyle birlikte, Kıbrıslı Türklerin KKTC’deki Sanayi Odası’nın hellim üretimini denetleme mekanizması olarak ihdas edilmesi talebinin yerine getirilmesi yönünde baskı yaptığını yazdı.

Gazete AB üyesi devlet bakanı olarak yetkisinden feragat etmesi anlamına geleceğinden bunu kabul etmek niyetinde olmayan Kuyalis’in büyükelçilere söylediklerini şöyle aktardı:

“AB üyesi ülkelerin başka üye ülkeler aleyhine tavır takınması kabul edilemez ve etik değildir. Bu davranış AB ülkeleri arasında işbirliğine hizmet etmez. Kıbrıs, diğer AB üyelerinin bütün ürünleri tescil ettirdiği şekilde, hellimi tescil ettirmekte kararlıdır. Hellim teknik bir konudur ve Türkiye’nin bunu politize etmeye çalışması yanlıştır. Ortaklarımızdan Kıbrıs’ın talebine destek istiyoruz.”