Rum Avrupa Milletvekili, Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, Rum yönetiminin AB Güvenlik Komiseri Miguel Arias Kaniete’nin ve Avrupa Parlamentosu’nun Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi hakkındaki kararını, Türkiye’ye yaptırım talep etmek için kullanabileceğini iddia etti.

Fileleftheros “AB’nin İkmali Konusunda Yeni Olgular… Bölgenin Enerji Kaynakları Avrupa İçin Önemli” başlıklı haberinde, Kaniete’nin, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç’in ilgili açıklaması üzerine Theoharus’a gönderdiği cevap mektubunun içeriğine yer verdi.

Habere göre, Doğu Akdeniz bölgesinde hidrokarbon yatakları bulunmasının,  Kıbrıs’ın enerji güvenliği, AB’nin ve bölgenin enerji ikmalinin farklılaşması açısından yeni olanaklar yaratmakta olduğuna dikkat çeken Kaniete, “Bölgedeki hidrokarbondan yararlanılması ve üretiminin, AB’ye aktaracak boru hatları da dâhil, özel yatırımcıları temel alması muhtemeldir. Bütün potansiyel güzergahlar gerek enerji güvenliği gerek ekonomik maliyet ve fayda açısından incelenecek” vurgusunu yaptı, şunları da ekledi:

“Türkiye ile işbirliği çerçevesinde AB, Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri geliştirme ve BM anayasası uyarınca anlaşmazlıkları barışçıl çözme taahhüdü vermesi gerektiğini yineliyor. AB, üye devletlerinin doğal kaynaklarını Avrupa müktesebatı ve Deniz Hukuku da dahil uluslararası hukuk çerçevesinde bulma ve kullanma da dahil egemenlik haklarını vurgular.”

Theoharus, Kaniete’nin bu açıklamasının ve AP’nin Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisiyle ilgili kararının Rum yönetimi açısından çok güçlü iki koz olduğunu, bunlara dayanarak Türkiye’ye derhal yaptırım uygulanmasını talep edebileceğini savundu.

Aynı gazete “Enerjiyle İlgili Her Şey… Türkiye Bütün Boru Hatlarını Kendi Toprağından Geçirmeye Çalışıyor” başlıklı haberinde ise, Türkiye’nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerini canlandırmasının ardındaki esas sebebin Rus ve Azerbaycan doğal gazı ile Doğu Akdeniz’deki doğal gazı Avrupa’ya Türkiye üzerinden sevk ederek enerji kavşağı olmak istemesi olduğunu yazdı.
Rusya ile kurulacak bir Türk Stream boru hattının, Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatı konusunda Rusya’nın Ukrayna’ya bağımlılığını asgariye indirgeyeceğini ancak Avrupalıların, enerji kavşağının Ukrayna’dan Türkiye’ye kaymasını istemediğini, İsrail’in ise zorlukları bilmesine karşın, Türkiye’ye gidecek boru hattına sıcak baktığını ekledi.