Fileleftheros gazetesi, bu açıklamanın, Güney Kıbrıs’ta resmi temaslarda bulunan Malta Meclis Başkanı Dr Anglu Farrugia tarafından, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüşmesinin ardından yapıldığını yazdı.

Gazete, beraberindeki bir heyetle Güney Kıbrıs’ta bulunan Malta Meclis Başkanı Farrugia’nın, Makarios’un darbe sırasında Malta’ya kaçmasına ilişkin tarihi bağlantı ışığında,  darbe ve Türk Barış Harekatı’nı kınama etkinliklerine de katılacağını belirtti.

Habere göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, III.Makarios’un darbe sırasında Kıbrıs’ı terk ederek, Malta’ya kaçtığını; orada Maltalı yetkililerce karşılanmasını ve İngiltere ile New York’a yolculuğunu anlatarak, Rum halkının Malta’ya duyduğu minnettarlığı ve teşekkürü dile getirdi.

Omiru, iki ülke arasında var olan mükemmel ilişkilere de değindi.

Malta Meclis Başkanı Farrugia ise açıklamasında, Başpiskopos III. Makarios’a karşı darbeyle ortaya çıkan sorunun sadece Kıbrıs’taki demokrasi sorunu değil Akdeniz sorunu olduğunu belirtti.

III.Makarios’un Malta’ya kaçtığı zaman, sadece hükümet yetkilileri tarafından değil Malta halkı tarafından da sıcak bir şekilde karşılandığını ifade eden Farrugia, Kıbrıs sorununun hala çözümlenmediğini ve ülkenin 41 yıldır bölünmüş olduğunu söyledi.

Farrugia, ülkesinin, Güney Kıbrıs’ın topraksal bütünlüğüne ve egemenliğine ayrıca iki toplum arasındaki görüşmelere  destek belirttiğini de ifade etti.

Gazete, Malta Meclis Başkanı Farrugia’nin Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Başpiskopos II.Hrisostomos tarafından ayrı ayrı kabul edildiğini de yazdı.