Alithia gazetesi, Kiprianu’nun bugün beraberindeki heyetle Atina üzerinden İstanbul’a gideceğini kaydetti.

Kiprianu’nun programının genişlediğini belirterek, Davutoğlu’yla da bir görüşme gerçekleştirileceğini aktaran gazete, yapılan açıklamaya göre Kiprianu liderliğindeki AKEL heyetinin bugün bir üniversitede Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili bir yuvarlak masa toplantısına katılacağını, yarın da Çavuşoğlu ve Davutoğlu’yla ayrı ayrı görüşmeler yapacağını aktardı.

Gazete, Cumartesi akşamı Çavuşoğlu’nun AKEL heyetine yemek vereceğini de belirtti.

Habere göre Kiprianu, İstanbul’daki görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasındaki net tezlerini aktaracağını ifade etti.

Kıbrıs sorunundaki temel konuları ve garanti güçleriyle ilgili konuları ortaya koyacağı anlatan Kiprianu, Kıbrıs sorununun çözümünün, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin gelişimiyle olacağını tekrarlayacağını söyledi.

KİPRİANU KOCAS İLE GÖRÜŞTÜ

Gazete bu arada Kiprianu’nun dün, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile görüştüğünü, ayrıca diğer Yunan yetkilerle temaslarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre Kocas ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Kiprianu, Güney Kıbrıs ile Yunanistan Hükümetleri arasında Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm konulardaki görüş ve anlayış birliğine ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

Kiprianu, İstanbul’a Türk liderliğiyle görüşmeye gideceği için özellikle Yunanistan’ın da önemli role sahip olacağı garantiler, güvenlik ve benzer konularda Dışişleri Bakanı Kocas’la koordine içerisinde olmalarını gerekli gördüklerini ifade etti.

YENEL’İN AÇIKLAMALARINI YORUMLADI

Öte yandan Türkiye’nin AB’deki Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Selim Yenel’in, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nda “Uzlaşılacak çözümden yeni bir federal ülke ortaya çıkacak, Kıbrıs Cumhuriyeti olmayacak” şekildeki sözlerini yorumlamaya çağrılan Kiprianu, tezlerinin net olduğunu; değişikliğe açık olmadığını vurguladı.

“Herhangi bir anlaşma Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gelişimini teşkil edecek birleşik bir devletle ilgili olacak” diyen Kiprianu, “Kıbrıs Cumhuriyeti olarak adlandırılmayabilir ve adlandırılmayacak ancak gelişimi olacak” ifadelerini kullandı.

“Müzakere edilmekte olan çözümle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin parçalanacağı” şeklindeki eleştirileri de yorumlayan Kiprianu, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kesinlikle parçalanmayacağını, kendilerinin böyle bir şeyi asla kabul etmeyeceğini” ifade etti.

Diğer gazeteler Kiprianu’nun Atina-İstanbul seyahati ve açıklamalarını şu başlıklarla verdi:

Fileleftheros: “Davutoğlu İstanbul’da Andros’u Görmek İstedi… Dışişleri Bakanı Dışında Başbakan’la da Görüşecek”

Simerini: “Yeni Devlet Kıbrıs Cumhuriyeti Olarak Adlandırılmayacak Ancak Gelişiminden Olacak”

Haravgi: “Görüş ve Anlayış Birliği… AKEL Genel Sekreteri Bugün Türkiye’ye Gitmeden Önce Yunan Dışişleri Bakanı’yla Görüştü”

Politis: “Davutoğlu’nu Da Görecekler… Türk Dışişleri Bakanı’yla Yemek, Türk Başbakan’la Görüşme”.