Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) Kıbrıs’ta iki bölgeli iki toplumlu federasyonu reddetme kararının AKEL’i rahatsız ederken, EDEK Gençlik Kolları’nı memnun ettiği bildirildi.

Politis’in haberine göre AKEL, bir süredir kendisine Avrupa Parlamentosu’nda sorun çıkaran KKE’nin iki bölgeli iki toplumlu federasyonu tam da bu dönemde reddetme kararı alması nedeniyle “muhtemel yıkıcı eylemleri önlemek” amacıyla teyakkuza geçti.

Kendi iç sorunlarıyla uğraşan AKEL’in Kıbrıs sorunu merkezli yeni bir cepheleşmeye girmek istemediğine dikkat çeken gazete, parti içerisinde KKE ile sıkı bağları olan ve AKEL’den “daha sol” tavır sergilemesini isteyen üyeler bulunduğuna dikkat çekti.

Habere göre, EDEK Gençlik Kolları ise KKE’nin, “tarihi” diye nitelediği bu kararını yayımladığı bildiriyle kutladı. Bildiride özetle şu görüşlere yer verildi:

“KKE’nin bu siyasi uygulaması, Kıbrıs’ın iki partili kampında bir süredir var olan iki bölgeli iki toplumlu federasyonun demokratik ve ilerici olduğu yanılgısını dağıtıyor. KKE, Kıbrıs sorununun sürdürülebilir, işleyebilir, halk egemenliğini güvenceye alan milliyetçiliği, şovenizmi ve işgal bölgelerinin ayrılması ihtimalini dışarıda bırakacak gerçek çözümün yolunu gösteriyor. Gerçek çözüm, çok kültürlülüğe ve Kıbrıs toplumunun sınıfsal niteliğine saygı gösterecek üniter devlet tipidir.”

Gazete, EDEK Gençlik Kolları’nın, ideolojisini ele almak üzere Ocak 2017’de yapacağı kongrede sunacağı “Kıbrıs sorununa bölücü iki toplumluluktan, garantilerden ve 60 Anayasası’nın öngördüğü diğer ağırlıklardan kurtulmuş, üniter devlet zemininde çözümüne” dair taslak önerisini hazırladığını da haberine ekledi.

Öte yandan Alithia’ya göre, KKE Merkez Komitesi’nin iki bölgeli iki toplumlu federasyonu reddetme kararında, Kıbrıs sorununun çözümünün üzerine bina edilmekte olduğu iki kurucu devletli federasyonun tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası kimliği güvenceye almadığı görüşü ortaya konuldu.