Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında, yoğunlaştırılmış müzakereler faslı çerçevesinde dün gerçekleştirilen 5 saatlik görüşmenin ardından, “Yönetim” başlığına dahil olan “federal yetkiler” konusunun kapanmaya yakın olduğu haber verildi.

Alithia gazetesi “Yetkiler Konusu Kapanmaya Doğru Gidiyor” başlığıyla manşetten yer verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, yönetim başlığının boyutlarından birinin tamamlanması için “iyi bir zemin olduğunu düşündüklerini” iletti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise, dünkü görüşmeyi verimli olarak nitelediğini ve Anastasiadis ile olan bir sonraki görüşmesinde, bu konunun kapatılabileceğini düşündüğünü aktaran gazete, devamla “veya BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de söylediği gibi, Rum kesiminin mavi kalemle yazdığı şeyler ile Kıbrıs Türk tarafının kırmızı kalemle yazdıklarının siyah olabileceğini” yazdı.

Gazete, “açığa çıkan bu uzlaşının, federasyonun merkezi hükümeti ile iki ayrı parlamentoda var olacak olan yetkilerle alakalı olacağını” da öne sürdü.

Müzakerelerin, İstanbul’da yaşanan olaylarla kesintiye uğramasının ardından, yoğunlaştırılmış fasla geçtiğini yazan gazete, “yetkiler konusuyla ilgili söz konusu anlaşmanın detaylarının bilinmediğini, ancak bunun dokuz konu başlığından en kolayı olarak addedildiğini” ileri sürdü.

Elindeki bilgilere dayanarak, “Yönetim başlığında uzlaşıya varılmasına yakın olunan 3-4 konu daha bulunduğunu” kaydeden gazete, “ancak aynı başlıkta çetrefilli konular da bulunduğunu ve bunlardan birinin de uluslararası anlaşmalar konusu olduğunu” kaydetti.

Gazete, bir diğer ifadeyle “bunlar nasıl yapılacak, ayrıca hali hazırda yapılmış olanlarla ilgili olarak ne olacak” ifadesini de kullandı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte pozitif ve iyimser göründüğünü yazan gazete, Anastasiadis’in dünkü görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada “ilerleme olduğunu ve merkezi hükümetle oluşturucu devletlerin yetkileri konusunda sonuca varabileceklerini söylediğini” iletti.

Gazete Anastasiadis’in “doğal gazın, gelirleriyle birlikte, arzu edilen çözümün hayata geçirilmesi için gerekecek masrafların bir kısmına katkıda bulunabileceğini teyit ettiğini” de iletti.

Gazete iç sayfadan “Sonuca Varmaları İçin Zemim Var” başlığıyla yer verdiği haberinde de, Anastasiadis’in dün görüşmeden sonra yaptığı açıklamada “ilerleme yaşandığını ve merkezi hükümet ile oluşturucu devletlerin yetkileri konusunda sonuca varmaları için iyi bir zemin bulunduğunu açıkladığını” iletti.

Gazete, “iki liderin dün, üzerinde anlaşmaya varılmış listeye, dört uzlaşı daha eklemeyi başardıklarını” da savundu.

Dünkü görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Anastasiadis, “Bir sonraki görüşmede devletin uluslararası anlaşmalar yapmasına ilişkin yetkileri ile merkezi hükümet ve oluşturucu devletler arasındaki işbirliği anlaşmaları konusunu ele alarak devam edeceklerini” ifade etti.

“DOĞAL GAZ KATKIDA BULUNABİLİR”

Gazeteye göre, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in doğal gazla ilgili ifadelerinin yankıları ve Rum Başkanlığının konuyla ilgili açıklaması konusunda da kendisine soru yöneltilen Anastasiadis, “tazminat bedelleri ile yeniden yerleşim maliyetinin karşılanması için, çözüm durumunda gerçek bir ekonomik yardım ortaya çıkması amacıyla uluslararası bir kampanya olacağını, ayrıca Dünya Bankası ve IMF’nin sunacağı raporlarla da gerçek ihtiyaçların ne olduğunun ortaya çıkacağını” söyledi.

Anastasiadis devamla “kredi ihtiyacı olması durumunda, halka vergilerle yüklenmemek için, sahip olduğumuz olasılıklardan biri (ve özellikle de eğer ortaya daha çok doğal gaz olduğu çıkarsa) bunun bir kısmının, muhtemelen hukuki çare olarak tazminatı seçenlerle birlikte ortaya çıkacak olan sorunların ele alınmasına katkıda bulunabileceği şeklinde olduğunu” belirtti.

“Bunun, doğal zenginliği, başkalarının yükümlülüklerini ödemek için kullanacakları anlamına gelmediğini” ifade eden Anastasiadis, “Türkiye’nin de katkıda bulunması gerekeceğini” ileri sürdü.

Gazeteye göre, “uluslararası bağışçılar konferansı aracılığıyla değil, ikili temaslar zarfında uluslararası yardım arayacaklarını” dile getiren Anastasiadis, “geriye herhangi bir miktar kalması durumunda da, ekonomik açıdan ortaya çıkabilecek olan sorunları ele alabilmek ve bunları karşılayabilmek için, uzun vadede doğal zenginliğin gelirlerinin bir kısmının kullanılabileceğini” ifade etti.

Gazeteye göre Anastasiadis, “biz hali hazırda Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bu doğal zenginliğin, hidrokarbonların değerlendirilmesi aracılığıyla elde edilecek gelirlerden meydana getirilecek milli fonun kurulmasıyla, dağılımının nasıl olacağını belirledik” ifadelerini de kullandı.

Gazeteye göre, Anastasiadis, “dolayısıyla (dağılım konusuna atıfta bulunarak) çözüm olması durumunda ortaya çıkacak konularla ilgili sebepsiz yere olay yaratılmaması gerektiğini” sözlerine ekledi.

BAN’A MESAJ… PAVLOPULOS İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Atina ziyareti öncesinde, dün Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile telefonda görüştüğünü de kaydeden gazete, Anastasiadis’e, Lefkoşa Rum kesiminin Yunanistan Başbakanının, BM Genel Sekreteri Ban’a Atina’yı ziyaretinde Kıbrıs konusunda iletmesini istediği mesajlarla ilgili bir soruyu yanıtladığını da belirtti.

Buna göre Anastasiadis bu soruya “uluslararası hukuk ve AB ilkeleri göz önüne alınmadığında ortaya çıkabilecek sorunları göğüsleyecek ve endişeleri dikkate alacak, işler ve kapsamlı bir çözüme ilişkin olarak, üzerinde ısrar ettikleri temel ilkeler” şeklinde yanıt verdi.

Fileleftheros gazetesi ise “Doğal Gazla Soğuk Duş… Doğal Gazı Sponsor Olarak Muhafaza Ediyorlar” başlıklı manşet haberinde, çözümün maliyetinin bir kısmının doğal gazla karşılanması konusunun Rum hükümeti için bir açılıp bir kapandığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in, Rum Başkanlığı’nın, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in söyledikleriyle mesafeli olan açıklamasından 24 saat sonra, yine aynı şeyi tekrarladığını yazdı.

Gazeteye göre Anastasiadis, dün Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinden sonra “hidrokarbonlardan ortaya çıkacak gelirin bir kısmının, gerektiği takdirde, ortaya çıkacak ihtiyaçlar için verileceğini” söyledi.

Gazete, “Anastasiadis’in bunu bir seçenek olarak koyduğunu, öncelik olarak da uluslararası yardım ile Türkiye’nin vermekle yükümlü olduğu şeyi belirlediğini” kaydetti.

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ise, eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun gelirlerin paylaşımı konusundaki önerisini anımsatarak “bu zenginlik kaynaklarından elde edilecek gelirlerin çözümün finansmanı için kullanılmasının mantıklı olduğunu söylediğini” aktardı.

Gazete “Yetkiler Konusu Neredeyse Kapandı” ara başlıklı haberinde ise, “elde ettiği bilgilere” dayanarak, dünkü görüşmede “yetkiler konusunda ortak bir belge sunulduğunu, bunun tartışıldığını, bunun yeni yetkilerle farklılaştırıldığını ve müzakerecilerden bunun üzerinde çalışmalarının istendiğini” öne sürdü.

SPEHAR VE RUM HUKUKÇULAR

BM Genel Sekreterinin yeni Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın ilk kez dün bir görüşmeye katıldığını da yazan gazete, anayasal konuların ele alınmasından ötürü dünkü görüşmeye Anastasiadis’e birçok kez eşlik eden Polis Poliviyu, hukukçu ve eski bakanlardan Kipros Hrisostomidis, aynı zamanda Başsavcılıktan yine hukukçu Nikolas Kiriaku’nun katıldığını da belirtti.

Politis ise “Kararlı Bir Şekilde Başladılar” başlıklı manşet haberinde, liderlerin müzakerelerin ağırlığını kendi omuzlarına aldıklarını yazdı ve iki liderin dünkü görüşmede “federal devletin yetkileri ile bu yetkilerin iki (oluşturucu) devletin işleyişini nasıl etkilediğini incelediklerini” kaydetti.

Gazete “elde ettiği bilgilere” dayanarak, “devletin dış yetkileri konusunda ilerleme yaşandığını ve iki tarafı da memnun eden formüller bulunduğunu” öne sürdü.

Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin grubunu yeni hukukçularla güçlendirildiğini de ekledi.

Haravgi ise “Yoğunlaştırılmış Diyalogun İlk Görüşmesinde İlerleme” başlıklı haberinde, liderlerin dün federal hükümetin yetkilerini ele aldıklarını yazdı.

İki liderin önünde dün “federal hükümetin yetkilerinin olduğu yaklaşık dört sayfalık ortak bir belge olduğunu” savunan gazete, “liderlerin bunları bir bir ele aldıklarını, üçünde anlaştıklarını ve bunları mevcut listeye eklediklerini” ileri sürdü.

Gazete “gerek fikir ayrılıkları bulunan, gerek daha fazla açıklığa kavuşturulmaları gereken diğer bazılarının ise müzakerecilere havale edildiklerini” ekledi.

Simerini ise habere “Başkan Kıbrıs Sorunuyla İlgili İyimser” başlığıyla yer verdi.