Haravgi ve Alihtia, Mavroyannis’in Rum tarafında faaliyet gösteren “Frederick Üniversitesi Hukuk Fakültesi” tarafından dün akşam düzenlenen “Uluslararası Hukuk ve Avrupa Hukukunda Kıbrıs Sorunu, Gelişmeler ve Perspektifler” konulu etkinlikte yaptığı konuşmayı aktardı.

Habere göre Mavroyannis konuşmasında “şu anda yürütülmekte olan çözüm çabasının hedefi,  iki bölgelilik ve iki toplumluluğun, insan hakları, uluslararası hukuk ve AB müktesebatıyla evlendirilmesidir (harmanlanması). Bu zordur ancak imkansız değildir” dedi.

“İki tarafı bazı konularda ayıran mesafe büyüktür. Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliğine seçilmesiyle, iki devlet aşırı yaklaşımından kurtulduk” diyen Mavroyannis özetle şöyle devam etti:

“Kıbrıslı Türkler daimi sapmalardan ve Birincil Hukuk’tan söz ediyor ancak her duyduğumuzu kabul ediyoruz anlamına gelmiyor. Toprakta oranlar ve köy isimlerinin görüşülmesine girilmedi.

Mülkiyette derine dalındı. Mal sahibinin mülkiyet hakkının tanınmış olması çok önemlidir. Şimdi müzakereler, bu hakkın uygulanma yönteminin görüşülmesi aşamasındadır. Kolonizasyon ciddi konu olmaya devam ediyor.

Ekonomide de çözümün finansman yöntemleri bulunması gerek. Olguların çözüme ilerleyip ilerleyemeyeceğine dair görüntü üç aya, yani 2015 sonuna kadar ortaya çıkacak. ”
 
YÖNETİM VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERDE KAYDA DEĞER İLERLEME SAĞLANMADI

Fileleftheros, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis başkanlığındaki müzakere heyetlerinin dün, Yönetim ve temel özgürlükler (serbest dolaşım, yerleşim, v.b.) konularını ele aldıkları ancak Kıbrıs Türk tarafının kırmızı, Rum tarafının mavi yazılı tezlerini siyaha (yakınlaşma) çevirmeyi başaramadıklarını yazdı.

Haberi “Temel Özgürlükler ve Yönetimde Yerinde Sayma... Belgelerde Maviler ve Kırmızılar Kaldı, Siyaha Dönüşmedi” başlığıyla veren gazete, bilgi sahibi kaynaklara dayanarak, ele alınan konulardaki karşılıklı tezlerde kayda değer ilerleme sağlanmadığına işaret etti.

Gazete, Nami ve Mavroyannis’in dün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 14 Eylül’deki görüşmesi için de hazırlık yaptıklarını, ön hazırlık çalışmalarını bugün de sürdüreceklerini yazdı.

Habere göre müzakere heyetleri bugün yakınlaşma sağlayın talimatıyla mülkiyeti ele alacak ve son liderler görüşmelerinde uzlaşılanlar temelinde, 14 Eylül’deki görüşmede liderlerin önüne konulacak sonuçlar üretilmeye çalışılacak.

Gazete, kategorilere ayırma işleminin tamamlandığını,  22 kategori belirlendiğini ve başvuruları değerlendirip, kurulacak Mülkiyet Komitesi’nin mal sahibi ile bugünkü kullanıcı arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için kullanacağı kriterlerin ele alınmasına başlandığını yazdı.

Habere göre Pazartesi günkü liderler toplantısına BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de katılacak. Eide daha sonra BM Genel Kurulu çerçevesinde yapılacak temas ve çalışmalar için New York’a gidecek.”