Kathimerini gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son aylardaki açıklamaları, “caymaları” ile Türkiye’nin bilindik tezlerinden vazgeçmemesinin, ileriki aylarda çözüme varılacağına dair iyimser senaryoların gerçek olmasına herhangi bir çerçeve bırakmadığını savundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, seçim kampanyası sırasında Kıbrıs sorununa ilişkin verdiği sözleri yerine getirmemekle suçlayan  Omiru, Anastasiadis’in, yaşayabilir ve işlevsel bir çözüme yönelik  ilkeler çerçevesi dışında müzakere ettiğini belirtti.

Bir soru üzerine Omiru, enerji planlarının, Türkiye’nin “tehditlerinden” bağımsız olarak ileriye götürülmesi,  Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını Deniz Hukuku anlaşması çerçevesinde yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Rum Meclisi’nin, Anastasiadis tarafından  Kıbrıs sorununda bilgilendirilmesine ilişkin bir soru üzerine, Omiru, kapalı bir oturumda meclisin bilgilendirilmesi için Anastasiadis’e davette bulunduğunu, geriye Anastasiadis’in bu tarihi belirlemesinin kaldığını söyledi.