Rum Yönetimi’nin BM’deki Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Nikos Emiliyu’nun, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a gönderdiği 8 Mart tarihli mektupla, Türkiye’den denizaltı boru hatları vasıtasıyla KKTC’ye “yasadışı su temini yapılmasını”, BM nezdinde resmen protesto ettiği haber verildi.

Emiliyu’nun mektubunun, geçtiğimiz Perşembe günü BM resmi belgesi olarak yayımlandığını yazan Politis gazetesi, “Su Konusunda Protesto… Emiliyu’dan Ban’a Mektup” başlıklı haberinde, Rum Hükümeti’nin “Ankara’ya güçlü bir mesaj yollamak amacıyla, Ban’ın yardımını istediğini” kaydetti.

Gazete, Rum Hükümeti’nin, “Türkiye’nin uluslararası hukuka uyması, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine saygı göstermesi, aynı zamanda barış sürecini tehlikeye atıp muhtemelen adanın bölünmesini derinleştirmekte olan; toprak üzerinde yeni oldu-bittiler yaratmaktan kaçınması için, Ankara’ya güçlü bir mesaj yollamak amacıyla, BM Genel Sekreteri’nin yardımını istediğini” yazdı.

Gazeteye göre Emiliyu mektubunda, “bu tarz faaliyetlerin, özellikle de bunlara kışkırtıcı açıklamalar eşlik ettiği zaman, yalnızca müzakere sürecini allak bullak etmekle kalmayıp, olumlu bir ortam yaratılmasına dair çabalar ile iki toplum arasındaki güveni sabote ettiğini” de iddialarına ekledi.

Gazeteye göre Emiliyu mektubunda devamla şu iddialarda bulundu:

“Bu davranış, Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgesinin ekonomik kontrolü ile buradaki etkin Türk politikasının, aynı zamanda adanın kuzey bölümündeki askeri varlığın güçlendirilmesini amaçlayan, Türkiye’nin kasıtlı kışkırtma eylemlerinden birini daha teşkil etmektedir.

Öte yandan bu, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilen müzakere sürecinin kritik bir aşamasında meydana gelen, uluslararası açıdan da yasadışı bir faaliyettir.

Türkiye, bu faaliyet aracılığıyla, yalnızca Kıbrıs’a getireceği suyun ve altyapıların mülkiyetini muhafaza etmekle kalmayıp, suyun nasıl idare edileceğine dair şartları da dikte ederek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgal altındaki bölgelerindeki kontrolünü de güçlendirmeyi amaçlamaktadır.”

Gazeteye göre Emiliyu mektupta ayrıca, “Türkiye’nin, bunun Kıbrıs’ın tamamına faydası olacak bir projeden ibaret olduğuna” dair açıklamalarını da reddederek, bunun “hukuki açıdan dayanaksız, yanıltıcı ve yanlış olduğunu” iddialarına ekledi.

Haber Alithia gazetesinde; “Ban’a Su Boru Hattı Konusunda Mektup”, Fileleftheros gazetesinde “Lefkoşa Su Taşınmasını Şikâyet Ediyor”, Simerini gazetesinde ise “Su Konusunda Resmi Sesler… Kıbrıs’tan BM’ye Türkiye’den Yasadışı Su Temini Konusunda Şikâyet” başlığıyla yer aldı.