Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Ulusal Konsey kurumunun işlev göstereceği (çalışacağı) çerçeveye ilişkin önerinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından yarın parti başkanlarına sunulacak olması nedeniyle açıklama yaptı.

Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Ulusal Konsey’in bundan sonra çalışacağı çerçeveye ilişkin öneriyi yarın partilere sunacağını anımsattı.

Bazı siyasi parti başkanlarının, belgelerin sızdırılmasının ardından son gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısı sırasında takındıkları tavrın, Rum Başkanlığını düşündürdüğünü yazan gazete, parti başkanlarına, belgelerin sızdırılmasının önüne geçilmesi için emniyet supabı olarak bir de “onur protokolü” gönderileceğini belirtti.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, bir radyo kanalına yaptığı konu hakkındaki açıklamasında, Anastasiadis’in ortaya koyacağı çerçevenin kabul görmesi gerektiğini ve bu çerçeveyi kabul eden mecliste temsili bulunan parti başkanlarıyla Ulusal Konsey’in toplanması gerektiğini belirtti.

Hristodulidis, amacın, mecliste temsili bulunan tüm partilerin buna katılması olduğunu da yineledi.

SİYASİ PARTİLER

Bazı siyasi partiler de Ulusal Konsey’in işleyişi konusunda açıklamalarda bulundu.

AKEL adına açıklama yapan Eleni Mavru, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yoğunlaştırılması için çabaların sarf edildiği bir dönemde, işleyiş konusuyla ilgili adımı önemli bir hareket olarak nitelendirdi.

Ulusal Konsey’in bir yandan danışma kurumu bir diğer yandan ise karşılıklı bilgilendirme istişare alanı olduğuna dikkati çeken Mavru, belge sızdırılması olaylarının Ulusal Konsey’in yapıcı şekilde işlev göstermesini zorlaştırdığını belirtti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos yaptığı açıklamada Anastaiadis’in Ulusal Konsey’in işleyişine yönelik olarak onur protokolünü önkoşul olarak ortaya koyması niyetini “kötü bir siyasi şaka” olarak nitelendirdi.

Sizopulos, Anastasiadis’in böyle bir önkoşul ortaya koymasının mümkün olmadığını belirtti.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise yaptığı açıklamada Anastasiadis’in önkoşul ortaya koymadan derhal Ulusal Konsey’i toplaması gerektiğini ifade etti.

HRİSTODULİDİS KIBRIS SORUNUNDAKİ MÜZAKERELERE YÖNELİK SABIR TAVSİYESİNDE BULUNDU

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde sabır tavsiyesinde de bulundu.

Hristodulidis, liderler arasındaki cuma günü gerçekleştirilen görüşmenin özlü sonuç getirmediğini ancak bunun kendilerini hayal kırıklığına uğratması ve şaşırtması gereken bir şey olmadığını belirtirken kendilerinin, görüşülen konulara çözüm bulmak için masada olduklarını da söyledi.

Mülkiyet konusunun zor konulardan biri olduğunu söyleyen Hrsitodulidis, mülkiyet konusunun, toprak konusunun kapandığı zaman kapanabileceğini zira bu ikisinin doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.

Mülkiyette, ilk söz sahibinin, kullanıcıda değil hak sahibinde olduğunu ifade eden Hristodulidis, 2015 yılında sağlanan hak sahipliğinde kişisel hakkın tanınmasının akabinde, aralarında tazminat ve  mülke yeniden sahip olunmasının da bulunduğu hukuki çareler içerisinde, ilk sözün, ülküne ilişkin arzusunu dile getirecek ve komiteye başvuracak olan yasal hak sahibine ait olacağına dair anlayışın bulunduğunu da savundu.

Bir soru üzerine Hristodulidis ayrıca Temmuz ayı sonuna kadar planlanan beş görüşme için amacın toprak, güvenlik ve garantiler de dahil olmak üzere tüm konuları görüşmek ve bir  değerlendirme içerisinde nerede olunduğunu görmek olduğunu belirtti.

Hristodulidis, liderlerin bir görüşmesinin tamamlamasıyla, aynı konuya geri dönmeyeceklerini bunu müzakerecilerin yapacağını da ifade etti.

EDEK VE EKOLOGLARDAN ELEŞTİRİ

Öte yanda Simerini gazetesi, EDEK ile Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliğinin birer açıklama yaparak mülkiyet konusunda gözlemlenen durgunluk konusunda Anastasiadis’e eleştiriler yönelttiklerini yazdı.

Habere göre EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Anastasiadis’i, TC kökenli vatandaşların haklarına meşruiyet kazandırmakla, mülkiyet komitesinin kurulmasını kabul etmekle ve önceden 114 bin TC kökenli vatandaşın kalmasını yasallaştırmakla eleştirdi.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Gençlik Kolları Başkanı Maria Kola ise yaptığı açıklamada mülkiye konusunda gözlemlenen durgunluktan bahsetti.

Kola, müzakerelerin, mülkiyet gibi,  kritik bir döneme girdiğinin görülmekte olduğunu, bununla birlikte mülklerin iadesine ve insan haklarının uygulanmasına sınırlandırmalar getirilmesine karşı olduklarını da belirtti.