Politis gazetesine konuşan İkonomu, Kıbrıs’ın, “harikulade jeofiziki konuma” sahip olduğunu belirtti.

Güneş ışığı ve geceleri açık gökyüzünün gözlem ve araştırma için sunulduğunu söyleyen İkonomu, Trodos’un, UNESCO’nun uluslararası jeopark ağı içerisinde bulunduğunu ifade etti.

Birkaç gün önce Trodos’a çıktığını ve bir gözlemevi oluşturulabilecek önemli bölgeler saptadığını söyleyen İkonomu, böyle bir gözlemevinin herkes için yararlı olacağına işaret etti.

Bunun eğitim ve turizm gibi amaçlarla kullanılabileceğinden söz eden İkonomu, Kıbrıs’ın uzay araştırmaları alanına girmesinin de NASA için çok faydalı olacağına dikkat çekti.

İkonomu, Hindistan’dan Kıbrıs’a kadar bir gözlem boşluğunun olduğunu belirterek, Kıbrıs ve Yunanistan ile işbirliği ağı oluşturabileceklerini söyledi.

Bu konuda Rum hükümet yetkililerine bilgi verilip verilmediği sorusu karşısında İkonomu, geçen hafta Chicago’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le kısa bir görüşme yaptıklarını, Rum Hükmet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile de konuyu ele aldıklarını belirtti.

İkonomu, Hristodulidis’in ilgili bakanlarla bu konuda bir çalışma yapılacağını söylemesinin hoşuna gittiğini de ifade etti.