Türkiye’nin, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Güney Kıbrıs’a bilgi vermeyi reddettiği iddia edildi.

Simerini gazetesinin haberine göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Milletvekili Yorgos Perdikis’in konuyla ilgili sorusuna yanıt veren Rum Tarım, Zirai Kalkınma ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis, uluslararası örgütlerden bu konuda yardım istenmiş olmasına karşın, Türkiye’nin uluslararası sözleşmeleri imzalamamış olması nedeniyle bu konuda hiçbir şey yapılamadığını kaydetti.

Habere göre Kuyalis, Türkiye’nin Espoo ve Aarhus Sözleşmeleri’ni imzalamadığını ve bu durumun, Güney Kıbrıs’ta Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşasıyla ilgili endişeleri artırdığını belirtti.

Gazete, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Sekreteri tarafından 28 Nisan 2015’te yazılan mektupta, Türkiye’nin, Uluslararası Hukuk zemininde ilgili sözleşmeleri imzalamaması nedeniyle, herhangi bir tarafı, yaptığı faaliyetler hakkında bilgilendirme yükümlülüğü bulunmadığının belirtildiğini yazdı.

Habere göre Kuyalis, sözleşmeyi imzalayan bir üçüncü ülke aracılığıyla (AB’ye üye olmayan), Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bilgi almak için çaba gösterileceğini söyledi.