Diyetisyenler Birliği Başkanı Uz. Dyt. Hidayet Ağören kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de arttığına dikkat çekerek, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Kurban et tüketimi konusunda da uyaran Ağören, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmesi gerektiğini ifade etti.

Ağören yazılı açıklamasında, etlerin mangalda pişirilecekse kömür ve et arasında 15 cm kadar mesafe olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesinin, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntem olduğunu kaydetti.

Kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Ağören, bu kişileri et tüketiminde aşırıya kaçmamaları konusunda uyardı.

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALI?

Ağören şöyle devam etti:
“Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.”