Bitki çaylarını kimimiz ısınmak, kimimiz ise hastalıklara karşı korunmak için tüketiriz. Aralarında öyle bitki çayları var ki, onlar için 'her derde deva' demek yanlış olmaz.

Kış ayları geldiğinde herkes için bir bitki çayı telaşı başlar. Kimi zaman ısınmak için, kimin zaman hastalıklara karşı korunmak için, kimi zaman tedavilerde kullanmak adına özellikle soğuyan havalar ile bitki çayı tüketimi artar. En etkili bitki çaylarının başında ise hepimizin sık sık kullandığı ıhlamur gelir. 

KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ IHLAMUR

Bunların başında ise birçok farklı bitkinin çayı olsa da ıhlamur herkes için özel bir yerdedir. Ihlamur yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoidleri içerir. Bu özelliği ile soğuk algınlıkları, nezle ve gribal enfeksiyonlarda özellikle tedavide etkilidir.

ENFEKSİYONA KARŞI ETKİLİ

Aynı zamanda içeriğinde müsilajlar ile mukus yatıştırıcı, balgam söktürücü özelliğinden viral veya bakteriyel boğaz enfeksiyonlarında, yüksek ateş şikayetlerinde, kronik öksürüklerde tedaviye yardımcı olur.

UYKU VE STRESE FAYDALI

Çiçeklerinde bulunan uçucu yağlar ile vücudu rahatlatarak, gerginliği alarak, özellikle akşam saatlerinde tüketilmesi ile uykuya yardımcı olur.

BİRAZ LİMONLA ÖDEM AZALTIR

Ayrıca sıvı alımını destekleyerek, özellikle limon eklenerek içildiğinde vücuttaki fazla ödem ve şişkinlikleri azaltarak rahatlatır.

SIRRI DEMLEMEDE...

Hoş kokusu ve aroması ile lezzetli de bir bitki çayı olarak bilinen ıhlamurun birçok çeşidi olmasına rağmen iyi bir demleme yöntemi ile faydası maksimum alınır. 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş ıhlamur üzerine kaynatılmış su eklenir, 15 dakika kadar demletildikten sonra içilir.

BAL VE LİMON TAKVİYESİNİ UNUTMAYIN

İçerisine bal, karanfil ve/veya limon eklenerek tedavi özelliklerine destek sağlanabilir.

Kaynak: AjansHaber