En yaygın şikayetlerden biri olan sırt ağrıları her 10 kişiden 7'sini doktora gitmeye zorlayan bir durum haline geldi.

Giderek daha hareketsiz bir yaşam sürüyor olmamız bu ağrının en büyük nedeni. Uzun süre araba kullanmak, bilgisayar başında durmak ve hatta televizyon karşısında oturmak bile sırt ağrısını arttırabiliyor. Tüm bunların yanında bir de gün içerisinde aynı hareketi defalarca yapıyorsanız, sırtınızı bükerek ağır kaldırıyorsanız, uzun süre oturup ya da ayakta dikiliyorsanız sırt ağrılarınızı farkında olmadan daha da arttırabilirsiniz.

Bir çok kişinin korkulu rüyası haline gelen sırt ağrılarından nasıl kurtulabiliriz? Fizyoterapist Celal Haydar Demir konu ile ilgili merak edilenleri AjansHaber'e anlattı:

İŞE DURUŞUMUZU DÜZELTEREK BAŞLAMALIYIZ

Sırt ağrıları genellikle pozisyon bozukluğundan, stresten, beslenme bozukluğundan oluştuğunu belirten Demir "Öncelikle duruş pozisyonumuzu düzeltmekle işe başlamamız gerekir. Fizyoterapistler tarafından kişi değerlendirilerek duruş bozukluklarına göre uygun egzersizler ve manuel tedavi dediğimiz uygulamalar yapılmalı. Ayrıca doğru beslenme ve düzenli uyku ile duruş bozuklukları tedavi edilebilir. Yanlış zamanlarda tüketilen yanlış tüketilen besinler vücutta toksin maddelerin artmasına ve vücut düzenimizin bozulmasına neden oluyor. Vücutta fibröz dediğimiz dokular var. Bunlar dolaşıma tam olarak katılamadığı için sertleşiyor ve halk arasında kulunç denilen yapılar meydana geliyor. O yüzden fibröz dokular zeytin tanesi gibi oralarda kalarak dolaşıma katılamıyorlar. Bu yüzden de o bölgede ağrı oluşuyor ve ağrıda insanların yamuk durmasını sağlıyor." dedi.
Fizyoterapistlerin gösterdiği kuvvetlendirme egzersizlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Demir bulunduğumuz ortamların ergonomik olmasına dikkat etmemiz gerektiğinin önemini de vurguladı.

SIRT AĞRILARINDAN KURTULMAK İÇİN ALABİLECEĞİMİZ ÖNLEMLER

Mutfakta;

- Tencere, tava gibi çok kullandığınız malzemeleri bel hizasında kolayca ulaşabileceğiniz yerlere koyun.
- Fırını ve buzdolabının alt kısmını kullanırken dizlerinizi kırarak eğilin, sırtınızı değil.
- Çamaşır makinesini boşaltırken dizlerinizi bir yastığın üzerine koymayı deneyin.

Oturma Odasında;

-Oturmak yüksek bir sandalye seçin.
- Bel yastığı kullanın.
- 20 dakikada bir oturuş pozisyonunuzu değiştirin ya da sırtınızı esnetin.
-Kanalları uzaktan kumanda yerinde kalkıp televizyondan değiştirin.
- Ütü yaparken masanın belinizin hizasında olmasına dikkat edin. Ütüyü oturarak yapın.
- Elektrik süpürgesi kullanırken eğilmeyin. Sırtınızın zorlandığını hissediyorsanız süpürge yapmayı başka bir güne bırakın.

Yatak Odasında;

- Yatmak sırt ağrılarınızı gidermez. Yatağınız omurganızı desteklemeli. Ne çok sert ne de çok yumuşak olsun.
- Yatığınıza sadece başınız ile boynunuzu koyun. Omuzlarınızı değil.
- Yatakta televizyon izlemek ve kitap okumak sırtınıza baskı yapacağı için bunlardan kaçının.

Ofiste;

- İyi bir ofis sandalyesi kullanın. Sandalyenizin arka yüksekliği ayarlanabilir olmalı.
- Kullandığınız bilgisayar ekranının üst kısmı göz seviyesinde olmalı. Klavyenin tam önünüzde durmasına dikkat edin ki sürekli eğilmek zorunda kalmayın.
- Boy ölçünüze göre kullandığınız masanın yüksekliğini ayarlayın. Eğer masa çok alçak geliyorsa masanın ayaklarına takoz koyabilirsiniz

Kaynak: AjansHaber