ABD’deki araştırmada, Anadolu’da yayla muzu olarak da bilinen ’ışgın’ isimli sebzenin kanser hücrelerinin gelişimini durdurduğu ortaya çıktı

ABD’nin Atlanta Üniversitesi’nde dü etap hâlinde meydana getirilen deneyler fareler üstünde gerçekleştirildi. Işgında mevcut parietin adlı al pigmentler dokunmabana hücrelerine enjekte edildi. Sadece dü çağ süresince dokunmabana hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü. Pigmentlerin modifiye edilmiş ortak çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi. Araştırmadan çıkan bu belirgi toy ortak dokunmabana ilacının da habercisi. Uzmanlar ışgından mamul dokunmabana ilacının biraz sene süresince dokunmabana tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak rastgele ne denli deneyim neticeleri müspet olsa da ışgının ilaca dönüştürülmesi düşüncesince nice toy araştırı yapılması gerektiği belirtiliyor. Işgın kendisince mevcut his bilgi dünyasında şişman ortak coşku yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde ’Işgın hayatınızı kurtarabilir’ başlığıyla piyasaya çıkan salık evren basınında şişman eko buldu. 

Kuzukulağıgiller familyasından bulunan ışgının Latince adı Rheum ribes. Işgın Anadolu’da ışkın, aşgın, aşkın, eşkin, eşgin, ıçgın, ıçkın, uçgun, uçkun, uşgun ve uşkun isimleriyle de biliniyor. Doğu Anadolu sahasında ise yayla muzu ve kepez muzu adına da bildik bu sebzeye büyüdüğü yöreye uyarınca Van muzu ve Hakkâri muzu üzere adlar de veriliyor. Işgın, Güneybatı Asya’nın mutedil ve subtropikal bölgelerinde yetişiyor. Tozlaşması rüzgârlarla bulunan ve öz cinsinin öbür çeşitleriyle melezlenebilen ışgın tıbbi bitki bilimi sınıfına girdiğinden farmakolojik incelemelerde aşırı yoğun kullanılıyor. Çiğ adına yenen, zeytinyağlı, yumurtalı yemeği ve reçeli de meydana getirilen ışkın enine boyuna ayrımlı tariflerde kullanılıyor. Ancak Türk bitki bilimi bilimciler şuursuz ve akla yatkın sıfır yöntemlerle birleşen ışgının Anadolu’da bulunmayan olma tehlikesi altında bulunduğu uyarısını yapıyor.