Üst solunum yolu enfeksiyonları, sigara kullanımı, kötü hava koşulları, ya da kısa süreli alerjik sorunlar nedeniyle ortaya çıkan burun tıkanıklığı hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde… Burun tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi…

BURUN TIKANIKLIĞI

Burun tıkanıklığı, burun ve bitişik dokular ve kan damarları fazla sıvı ile şiştiğinde ortaya çıkar. Burun tıkanıklığı, bir burun akıntısı ile birlikte olabilir veya olmayabilir.

Burun tıkanıklığı genellikle sinüs enfeksiyonu gibi başka bir sağlık sorununun belirtisidir. Ayrıca soğuk algınlığı kaynaklı da olabilir. Burun tıkanıklığı genellikle büyük çocuklar ve yetişkinler için sadece bir rahatsızlıktır. Fakat burun tıkanıklığı, uykuları burun tıkanıklığı nedeniyle bölünen çocuklar veya beslenmesi zor olan bebekler için ciddi olabilir.

BURUN TIKANIKLIĞININ NEDENLERİ

Tıkanıklık, burnunuz dolduğunda ve iltihaplandığında ortaya çıkar. Basit hastalıklar, burun tıkanıklığının en yaygın nedenleridir. Örneğin, soğuk algınlığı, grip ve sinüs enfeksiyonlarının hepsi burun tıkanıklığına neden olabilir. Hastalıkla ilişkili tıkanıklık genellikle bir hafta içinde gelişir.

Bir haftadan uzun süren tıkanıklık, genellikle altta yatan sağlık sorununun bir belirtisidir. Uzun süreli burun tıkanıklığı için bazı nedenler şunlar olabilir:

– Alerjiler
– Saman nezlesi
– Nazal polipler veya nazal pasajlarda iyi huylu tümörler olarak adlandırılan kanserli olmayan büyüme
– Akut sinüzit
– Yüksek tansiyon ilaçları gibi ilaçlar
– Churg-Strauss sendromu
– Genişlemiş adenoidler
– Kimyasallar
– Çevresel tahriş edici maddeler
– Kronik sinüzit olarak bilinen uzun süreli sinüs enfeksiyonu
– Burun kemiği eğriliği
– Uyuşturucu bağımlılığı (madde kullanım bozukluğu)
– Mesleki astım
– Gebelik
– Respiratuar sinsitiyal virüs (RSV)
– Stres
– Tiroid bozuklukları
– Tütün dumanı

Burun tıkanıklığı, genellikle ilk trimesterin sonunda, hamilelik sırasında da ortaya çıkabilir. Hamilelik sırasında oluşan hormonal dalgalanmalar ve artan kan akımı bu burun tıkanıklığına neden olabilir.

Bu değişiklikler burun zarlarını etkileyerek iltihaplanmalarına, kurumamasına ve kanamasına neden olabilir.

BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ

Doktorunuz, kronik burun tıkanıklığı nedenini belirledikten sonra, bir tedavi planı önerebilir. Tedavi planları genellikle semptomları gidermek veya hafifletmek için reçetesiz satılan veya reçeteli ilaçlar içerir.

Burun tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar şunlardır:

– Loratadin ve setirizin gibi alerjileri tedavi etmek için oral antihistaminikler
– Azelastin gibi antihistamin içeren burun spreyleri
– Mometasone veya flutikazon gibi nazal steroidler
– Antibiyotikler

Burun pasajlarınızda veya mukusun dışarı sızmasını engelleyen sinüslerinizde tümörler veya nazal polipler varsa, doktorunuz tümörleri çıkarmak için ameliyat önerebilir.