Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, her 6 saniyede bir kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini, diyabete bağlı 5 milyon kişinin geçen yıl yaşamını yitirdiğini söyledi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artan bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Uluslararası Diyabet Federasyonunun 2015 yılı verilerine göre, dünyada her 11 kişiden, Türkiye'de ise her 6 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu belirten Yıldız, hastaların yarısının rahatsızlığını bilmediğini, bunun da birçok hastalık açısından önemli bir risk taşıdığını vurguladı.

Yıldız, araştırmaların her 10 diyabet hastasından 8'inin düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadığını ortaya koyduğunu aktararak, "Tanı almış ve tanı almamış diyabet hastalarından oluşacak bir ülke, 415 milyon nüfusla Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın 3. en kalabalık ülkesi olur. 2025 yılında bu ülkenin nüfusunun 592 milyona ulaşacağı öngörülüyor" dedi.

"TİP-1 DİYABETLİ ÇOCUK SAYISI, YARIM MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKTI"

Diyabet hastalarının yüzde 95'inin sonradan gelişen Tip-2, geri kalanın ise doğuştan Tip-1 ile karşı karşıya bulunduğunu anlatan Yıldız, "Her yıl 86 bin çocuk Tip-1 diyabet tanısı alıyor ve ilk kez 2015 yılında dünyada Tip-1 diyabetli çocuk sayısı, yarım milyonun üzerine çıktı" diye konuştu.

Diyabetin, kalp krizi ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini en az iki kat artırdığına işaret eden Yıldız, şunları söyledi:

"Diyabet, böbrek yetersizliğinin, erişkinlerde görme kaybının en önemli nedenidir. Diyabet hastalarında uzuv kaybı riski 10 kat artmaktadır. Diyabet hastalarının yüzde 60-70'inde ellerde, ayaklarda ağrı, sindirim bozukluğu ve cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açan sinir hasarı bulunmaktadır. Her 6 saniyede bir kişi, diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor. 2014'te diyabete bağlı 5 milyon kişi yaşamını yitirdi. Dünyada sağlığa harcanan her 9 liranın 1 lirası, diyabete gidiyor. Bu rakam 2014'te yaklaşık 612 milyar dolar oldu."

"OBEZİTE, DİYABET GELİŞME RİSKİNİ YAKLAŞIK 20 KAT ARTIRIYOR"

Obezite sıklığının artmasının da diyabeti tetikleyen önemli bir faktör olduğunun altını çizen Yıldız, şöyle dedi:

"Günümüzde dünyada 670 milyon obez birey var. Her 100 kişiden 27'si fazla kilolu, 11'i obez, 2'si aşırı obez. 2025'te her 6 kişiden birinin obez olması ve fazla kilolu ve obez erişkin sayısının 2,7 milyara ulaşması bekleniyor. Obezite, diyabet gelişme riskini yaklaşık 20 kat artırıyor. Bir insan ömrü boyunca ortalama, 2 bin 300 kilogram yağ (21 milyon kilokalori), 8 bin kilogram karbonhidrat (31 milyon kilokalori) ve bin 900 kilogram protein (7 milyon kilokalori) gıda alıyor. Sağlıksız beslenme, obezite ve diyabet gelişme riskini önemli ölçüde artırıyor."

Diyabet gelişiminin yüzde 25'inde hareketsizliğin de etkili olduğunu belirten Yıldız, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ile diyabetin yüzde 70'inin önlenebildiğini söyledi.

Yıldız, diyabetten korunmak için sigara kullanımının bırakılması, stres ve depresyondan uzak kalınması, gece uykusunun altı saatten kısa ya da 9 saatten uzun olmaması gerektiğine dikkati çekti.