İçerdiği kurkumin benzeri bileşiklerle bilimsel araştırmalara konu olan taze zerdeçal kanserden unutkanlığa kadar birçok hastalığa ilaç gibi gelir. Hastalıklardan korunma bakımından da zerdeçal tüketmek fayda sağlar.

Yağı da çok faydalı

Birçok yararlı zerdeçal bileşeninin işlenme sürecinde kaybolması, bu besinin besleyici özelliğinin azalmasına neden olur. Taze zerdeçalın yüzde 6-9'u yağdır. Zerdeçal yağı da antikanser bileşen kurkuminin emilimini artırarak vücudun bu faydadan yararlanmasını sağlar. Ayrıca sadece taze zerdeçalda bulunan uçucu yağ, kurkuminin yararını daha da artırır. Zerdeçal, sağlıklı hücrelere hasar veren zehirli maddeleri önleyen antioksidan bileşenleri kurutulmuş zerdeçaldan daha fazla içerir.

Kanser salgınından korunun 

Zerdeçal, çeşitli kanser tiplerine karşı korunmada yardımcı olup günümüzde tedavide destek olarak da kullanılmaktadır. Son yıllarda kanser hastalarında klinik çalışmalarda kurkuminin olumlu katkısı yoğun olarak araştırılmaktadır. İçerdiği doğal antioksidanların antikanser etkiden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Beyninizin yaşlanmasını önler

Yaşam süresinin uzaması, bunama ve Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıkların görülme sıklığını artırdı. Zerdeçal ise beyinde amiloit plaklarının oluşumunu engellerken, iltihap önleyici özelliğiyle beyin hasarını azaltabiliyor.

Şeker hastalığına faydaları

Şeker hastalığının şişman veya normal kilolu olan insanlarda görülmesi giderek artmaktadır. Zerdeçal tek başına veya karabiberle verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olabilir. İnsülin direncinin azaltılmasıyla kan şekerlerinde de iyileşmeye destek olur.

Kalp ve damar sağlığını destekler

Bilimsel araştırmalar, zerdeçalın damar kireçlenmesinin durdurulmasına, atardamarlarda plak oluşumunun azaltılmasına ve kan pıhtısı oluşumunun engellenmesinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu özellikleriyle kalp hastalığını, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir.

İltihap önleyici ve eklem ağrısını azaltıcı faydaları

Zerdeçal içerdiği kurkumin bileşiğiyle iltihabi süreci önlemede fayda sağlayabilir. Zerdeçal, eklem romatizmasında tıbbi tedaviye yardımcısı olarak kullanılır. Romatizmaya bağlı ağrıyan eklemlerin hareketi kısıtlamasını azaltarak yaşam kalitesine katkı sağlar.