Şu ara havalar soğuk olduğu için üşümeniz çok normal ama siz ‘Ben her zaman üşüyorum', ‘Ellerim ve ayaklarım hiçbir zaman ısınmıyor' ya da ‘Bazen o kadar üşüyorum ki parmaklarım kaskatı kesiliyor' diyorsanız bunun nedeni kansızlık olabilir.

KANSIZLIK NEDİR?

Halk arasında kansızlık olarak da bilinen anemi, hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır.

İnsan vücudunda alyuvarlar, her gün yaklaşık 250 milyonu dalakta parçalanarak yok olur. Her gün yok edilen alyuvarlar sayısı kadar yeni alyuvarlar üretilerek dolaşıma verilir. Ömrü yaklaşık olarak 120 gün olan bir alyuvar öldüğü zaman onun içinde olan demir yeni bir alyuvar yapımı için kullanılır. Eğer bu döngü düzenli olarak işlemezse vücutta kansızlık oluşur.

Hemoglobin azalmasına neden olan maddelerden birisi hemoglobinin yapısı içinde olan demirdir. Diğeri ise eritrosit gelişmesi için gerekli olan folik asit ve B12 vitaminleridir. Kansızlığın en fazla görülen türü demir eksikliği anemisidir.

KANSIZLIĞIN 3 TEMEL ANA NEDENİ VARDIR

Kansızlığın temel nedenlerini 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar; sağlıklı ve dengeli beslenilmemesi sonucu vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri yeterli oranda alamaması, kan yapımı için gereken eritropoietin hormonu gerektiği gibi uyarılmaması halinde kan yapımında kullanılan vitaminler yeterli olmaması ve son olarak kaza ve yaralanmayla oluşan kan kayıplarıdır.

Bunun yani sıra kansızlık Demir, Folik Asit ve B12 Vitamini Eksikliğinden de kaynaklanabilir. Folik asit ve B12 vitaminleri DNA gelişmesi için gerekli olan vitaminlerdir. Bu vitaminlerin yetersizliğinde DNA gelişimi hücre yapmaz. Vücutta en hızlı gelişen hücreler de kemik iliği hücreleri olduğundan dolayı kemik iliğindeki alyuvar yapımı etkilenir ve anemiye neden olur.

KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ

Yorgunluk, halsizlik, solukluk, baş dönmesi, çarpıntı, üşümek, hafıza problemleri, konsantrasyon bozuklukları, iç sıkıntısı, üşüme, saç dökülmeleri, el ve ayaklarda soğukluk hissedilmesi, kulak çınlaması, ağız kenarında çatlaklar, tırnakların kaşık şeklini alması, çatlaklar oluşması, dilde kızarma, çatlak ve kabarcık oluşumu, yutarken zorlanma, demir eksikliği olan çocukların yürümesi, oturması, konuşması kansızlığın belirtileri arasındadır. Kansızlıkla birlikte bağışıklık Sistemi zayıflar ve hastalığa yakalanma ihtimali artar.

KANSIZLIK TEDAVİSİ KOLAY OLAN BİR HASTALIKTIR

Kansızlığın tüm bu belirtilerine karşı B12 vitamin takviyesi verildiğinde kemik iliğindeki problem giderilir fakat sinir sistemi hemen düzelmeyebilir. İlaç kullanımı ömür boyu devam edebilir.

Kansızlık tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olmaktadır. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale dönecektir. Ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacı ile tedaviye 6–12 ay daha devam edilmelidir.

KANSIZLIK TEDAVİSİNDE BESLENME ÖNERİLERİ

1- Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyve (kuru üzüm, kuru incir gibi), yeşil yapraklı sebzeleri ve pekmezi çok yiyin.

2- Her gün 100 miligram C vitamini alın. C-vitamini demirin bağırsaklardan emilmesini arttırır.

3- Baklagiller, mercimek, darı, nohut, koyu yeşil renkli sebzeler, pekmez, demirle zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, kuru kayısı, kuru şeftali, balkabağı, ay çekirdeği, fıstık, ceviz, badem, soya fasulyesi gibi demir bakımından zengin besinler tüketin.

4- Demir hapı kullananların yoğurt alması faydalıdır. Yoğurtta bulunan laktik asit demirin vücutta depolanmasını kolaylaştırır.

5- Kafeinli içecekler, yumurta, süt ve kepekli ekmek gibi demir emilimini azaltan besinleri çok tüketmeyin.

6- Eğer demir eksikliği aneminiz yoksa demir almanıza gerek yoktur; ayrıca demir damar sertliğine neden olabilir, bu nedenle demir eksikliği aneminiz yoksa demir içermeyen vitamin hapları kullanın.

Kaynak: AjansHaber