Kadın ya da erkek birçoğumuzun en büyük sıkıntısından bir tanesi de aşırı kilolarımızdır. Çünkü aşırı kilo demek beraberinde de sağlık bir hayat ve de eksik bir sosyal yaşam demektir. Aşırı kilolu iseniz bir diğer konuda estetik yönünden olacaktır. Çünkü ne aradığınız bir kıyafeti bulabilme olanağınız vardır ne de bulduğunuz kıyafetin üzerinize yakışması durumu. Sonuçta her ikisi de insan hayatı için bir bütünleyici durum olduğunu düşünecek olursak aşırı kilolu olmak ya da fazla kilolu olmak bizi büyük bir sıkıntıya düşürecektir.

Kilolu insanlar genellikle işin estetik boyutuyla ilgilenirler ancak olay obezite sınırlarına geldiğinde işler artık sanıldığından da daha kötüdür.  Böyle durumlarla karşılaşmamak ya da karşılaştığında en azından hızlı bir şekilde müdahale edebilmek en olumlu davranış olacaktır. Belki kilolusunuz ancak sağlık durumunuz da herhangi bir değişiklik yok ancak bu demek değildir ki sizin aniden bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmazsınız. Elbette ki zayıf insanlara göre sizin oranınız daha fazla olacaktır. Madem ki kilolu olmak sizin hayatınızı bu kadar tehlikeye atıyor o zaman ne diye halen kendinize çeki düzen vermeye başlamıyorsunuz. Ya da başlayıp ta bir müddet sonra bırakıyorsunuz. Diyetlerin en büyük özelliklerinden bir tanesi de genellikle en fazla 3 gün sürüyor olmasıdır. Çünkü diyet yapmak aslında irade isteyen bir konudur. Yani diyete başladığınız andan itibaren yediğiniz ve içtiğiniz her şeyin hesabını vermek zorundasınız. Doğal olarak ta bizler hesap vermesini sevmeyen bir millet olduğumuz için diyette istikrar sağlanamaz.

Diyette önemli konulardan bir tanesi de vücudun dengesini korumaktır. Yani besinlerden hangisinden ne kadar almanız gerektiğini çok iyi bilmelisiniz. Zaten bu durum hakkında herhangi bir fikriniz yoksa mutlaka profesyonel bir yerden yardım almak zorundasınız aksi takdirde kilo vereyim derken başınıza daha büyük sorunlar açabilirsiniz. Sağlıklı bir diyet mutlaka azar, azar ancak sık, sık yemeniz gerekir bu yüzdende öğünler arasındaki ara öğünlere mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

Diyet ile birlikte egzersiz yaparsanız her zaman çok daha iyi ve hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Bu konuda sporcuların tecrübelerine göre zayıflamada egzersiz %30, beslenme ise tam %70 etkilidir. Hal böyle olunca sadece egzersiz yeterli olmayabiliyor, sağlıklı beslenmeyi de öncelik olarak hayatınıza katmalısınız. Her bünye zayıflama sürecinde farklı reaksiyon verebilir. Bazıları çok hızlı kilo verebilirken bazıları ise daha yavaş bir şekilde ilerleyebilir. Bu noktada yavaş ilerleyenlerdenseniz egzersiz öncesi özellikle sporcuların kullandığı yağ yakıcı besin takviyesini de kullanmayı düşünebilirsiniz. Yağ yakıcılar sporla birlikte iyi sonuç verebilen takviyelerdir ancak tek başına mucizeler yaratamaz yani oturduğunuz yerden alınan yağ yakıcı durduğunuz yerde size yağ yaktırmaz!

Tüm bu zayıflama yöntemlerini hakkıyla uyguladığınız halde hala istediğiniz sonuca ulaşamıyor iseniz mutlaka bir uzmana veya doktora görünerek ölçüm yaptırmalısınız. Böylece kilo almaya bu kadar yatkın olmanızın altında yatan sebepleri bularak en iyi tavsiyeyi size onlar verebilir.

Kaynaklar: