Beslenme günlük enerji dengesini sağlarken aslında yaşamımızdaki 24 saatlik döngünün öneli bir kısmının uyku ile geçirdiğimizi düşündüğümüzde sağlık açısından önemli bir yeri olan uykunun da alınan besinler ile de ilişkisi var.

Bazı besinlerin uyumayı kolaylaştırdığına bazılarının ise zorlaştırdığına dair görüşler yaygın. Kan basıncını ve nabzı düşüren kimi besinler metabolizmayı da yavaşlatarak uykuya yardımcı olabilirken, bazıları ise metabolizma ve beyin aktivitesini artırarak uykuyu zorlaştırabiliyor.

Tabii yenilen gıdaların türü kadar miktarı da uyku açısından önemli olabiliyor. Fazla yenilen bir yemeğin ardındaki dolu bir mide kadar, saatlarce aç kalmış boş bir mide de uykuyu olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla son öğün ile yatağa girme arasında belirli bir sürenin geçmesinde fayda var. 

SÜT

Uyku deyince zaten herkesin aklına ilk olarak, klasik bir "uyku ilacı" sayılan ılık, ballı süt gelir. Sütteki kalsiyumun vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır, kasları ve sinirleri gevşetir. Sütte ayrıca yatıştırıcı etkiye sahip süt proteini bulunur. Süte az miktarda eklenen balın da sakinleştirici etkisinden yararlanılabilir.

MUZ

Muzun uyku verici özelliği, beyindeki nörotransmiterler üzerideki etkisine bağlı olabilir. Triptofan, magnezyum ve potasyum içeren bu meyve, kaslarınızı gevşetip sizi rahatlatır, uyku kalitesini artırır.

BİTKİ ÇAYLARI

Doğru bitki karışımından hazırlanan bir çay ya doğrudan uyutucu ya da yatıştırıcı ve duyguları stabilize edici etki gösterir. Papatya, melisa, ıhlamur, lavanta gibi bitkilerin çayları size huzurlu bir uyku verecektir. Uyumak yerine zindeliğe ihtiyacınız varsa kafein içeren siyah çay veya yeşil çay tercih edilebilir.

YULAF

Sütle hazırlayacağınız yulaf ezmesini biraz tarçınla karıştırırsanız lezzetli bir uyku gıdası elde etmiş olursunuz. Yulafın ayrıca kolesterol düşürücü etkisi vardır.

YOĞURT, AYRAN

Yoğurt ve bal uykuyu çağıran bir diğer besin kombinasyondur. Ayrıca sarımsak ile lezzetlendirdiğiniz ayran veya cacık ile uykuya dalma sürecinizi kısaltabilirsiniz.

KAFEİNLİ BESİNLER

İçeriğindeki yüksek kafeinlerinde dolayı aynı zamanda kan basıncını, nabzı ve vücudun aktivitesini artırarak vücudun daha uzun süre uyanık ve zinde kalmasına yardımcı olurlar. Uyku problemi yaşıyorsanız bu tarz besinleri gün içerisinde çok geç saatlere bırakmamalısınız.

YAĞLI VE ŞEKERLİ BESİNLER 

Vücut yağlı ve şekerli besinleri sindirmek için daha çok çaba gösterir. Şekerli gıdalar yenilmesi sonucunda kan şekerinin yükselmesi de metabolizma ve aynı zamanda da beyin için uyarıcıdır. Ortaya çıkan enerji depolanmak, yakılmak ya da harekete dönüşmek zorunda kalır. Geç saatlerde yenilen şekerli ve yağlı yiyecekler uyuma saatinizi geciktirebilir. Tatlı gibi enerji verici besinler istiyorsanız, günün erken saatlerinde yiyin ki sağladığı enerjiyi de gün içerisinde kullanabilesiniz.

ALKOL VE UYKU

Yüksek dozda alkol her ne kadar uyutsa da bu uyku kesinlikle kaliteli bir uyku değildir. Derin uyku ve düş görülen uyku evreleri birbirine karışır, sabah dinlenmeden kalkarsınız. Düşük dozda alkol ise çoğu insana önce dinçlik, sonra yorgunluk hissi verir.

Eğer devam eden uyku probleminiz var ise bunu muhakkak bir uyku uzmanı ile görüşmelisiniz. Başkalarının kullandığı ilaçlar veya takviyelerin size yarardan çok zarar da verebileceğini unutmadan, sizi biraz rahatlatabilmesi ihtimali olan günlük besinler ile uyku kalitenizi destekleyin.

Kaynak: AjansHaber