Mekanizması henüz tam olarak bilinmeyen kulak çınlaması her zaman masum olmayabilir. Özellikle süreklilik kazanmışsa, baş dönmesi eşlik ediyorsa ve tek taraflıysa dikkat.

Milyonlarca kişinin ortak şikâyeti olan kulak çınlaması, hastalarda çok farklı sesler olarak ifade edilmektedir. Hastalar; vızıldama, uğuldama, üfleme ve vınlama gibi sesler duyduklarını söylerler. Bunların hepsi aslında kulak çınlamasıdır. Kulaklarda çınlama şiddeti değişebileceği gibi genelde arka plandaki gürültü ve seslerle birlikte senkronize hareket eder.

STRESE NEDEN OLABİLİR

Kulak çınlaması bazen geçici bazen de kalıcıdır. Özellikle kulağın iç kulak bölümünü etkileyen çeşitli hastalık ve durumlarda ortaya çıkabilir. Şiddetli olduğunda konsantrasyonu ve uykuyu bozabilir, iş ve kişisel ilişkilerle etkileşerek psikolojik strese neden olabilir.

Kulak çınlaması çok sık bahsedilen ama şiddetli değilse pek de ciddiye alınmayan bir şikâyettir. Kulak çınlamasını çoğu kişi normal yaşamlarının bir parçasıymış gibi kabul eder ve bir önlem almaya gerek duymaz. Oysa her türlü kulak çınlaması doktora danışılması gereken bir durumdur.

Kulak çınlamasıyla ilgili merak edilenleri Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Levent Çoban AjansHaber'e anlattı:

KULAK ÇINLAMASININ BİRÇOK SEBEBİ VAR

Kulak çınlamasını kimi hastanın vızıldama, kimi hastanın uğultu, kimi hastanın ise rüzgar sesi şeklinde ifade ettiğini söyleyen Çoban "Hepsine genel olarak çınlama adını veriyoruz. Çınlamanın çok değişik sebepleri var. Kulak burun boğazla ilgili ve kulak burun boğaz dışı sebepleri var. En çok gördüğümüz neden dış kulak yolunda kulak kiri birikmesidir. Bu kulakta çınlamaya sebep olabiliyor. Kulak zarı delikse, orta kulağa geçtiğinizde orta kulaktaki kemikçik kireçlenmesi, iç kulakla beyin arasındaki tümörler, iç kulak tümörleri, beyin tümörleri bunların hepsi çınlama sebebidir. Kulak burun boğaz dışında da sebepler var ki bunları da çok sık görüyoruz. Bunlardan da en önemlileri de kişi yiyecekleri tek taraflı çiğniyorsa çene ekleminde oluşan fonksiyon bozukluklarıdır. Çene ekleminin yerinden çıkması kulakta çınlamaya neden olabilir. Bunun yanında hastada yüksek tansiyonun olması, diyabet dediğimiz şeker hastalığının olması, kan yağlarının yüksek olması da diğer çınlama sebepleridir. Hastada boyun omurlarında kireçleme, boyun fıtığı, hiper tiroid de kulakta çınlama yapar." dedi.

"ÇINLAMANIN TEDAVİSİ NEDENE YÖNELİK YAPILMALI"

Kulak çınlaması yapan bu nedenlerin hepsi için hastada detaylı bir kulak burun boğaz muayenesi yapılması gerektiğinin altını çizen Levent Çoban "Hastanın kulak burun boğaz muayenesi temizse aynı zamanda iç kulak, orta kulak işitme testlerini yapıyoruz. Hepsi temizse ‘acaba kulak burun boğaz dışında çınlama yapan bir neden mi var?' diye diğer testleri ve filmleri de mutlaka yapıyoruz. Çınlamanın tedavisi de nedene yönelik yapılmalıdır. Mesela orta kulak kemikçiklerinde bir kireçleme saptamışsak onu ameliyatla düzeltebiliyoruz. Kulak kiri yüzünden oluşan tıkanma çınlama yapıyorsa onu temizleyerek çınlamayı önleyebiliyoruz. " şeklinde konuştu.

GÜRÜLTÜLÜ ORTAMDA ÇALIŞANLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Çınlamanın ‘akustik travma' denilen yüksek sese maruz kalan gruplarda daha fazla olduğunu söyleyen Çoban "Gürültülü ortamda çalışan, sürekli 80-100 desibel arası aşırı gürültüye maruz kalan insanlarda bir süre sonra iç kulaktaki sinirleri etkilendiği için kalıcı çınlama şikayeti oluyor. Gürültülü ortamlarda çalışanlarda çınlama her zaman daha fazla görülür. Bu yüzden kulak çınlaması toplumda oldukça sık görüyoruz." dedi.

EN SON UYGULANAN MASKELEME

Çınlamanın çok yoğun olmasının hastanın sosyal hayatını olumsuz yönde etkilediğine değinen Çoban, hastalara ‘Maskeleme tedavisi' denilen çınlamayı maskeleyici Tinnitus Masker'lar ile önlediklerini söyledi. Bu cihazla hastanın çınlama frekansı bulunduktan sonra onun üstünde sesler verilerek çınlamanın zamanla baskılanması, tedavi edilmesinin sağlandığı ve şu anda en son uygulanan yöntemin bu olduğunu söyledi. 

Kaynak: Ajanshaber