Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu zamanlarda ani hava değişiklikleri grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör oluşturuyor. Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye atıyor. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

Hava koşullarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık nedeni olabilirler. Bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir.

SOĞUK ALGINLIĞI NEDİR?

Soğuk algınlığı, üst solunum sistemi bozan, akut viral franjit, veya akut nezle olarak da bilinir ve insanlarda görülen en yaygın bulaşıcı hastalıktır.

Soğuk algınlığına 200'den fazla farklı virüs neden olabilir fakat hastalığa esas olarak koronavirüsler ya da rhinovirusler sebep olur.

İnsan vücudu soğuk algınlığına neden olan tüm virüslere karşı direnç geliştiremez. Soğuk algınlığının bu kadar yaygın ve sık tekrarlayan bir hastalık olmasının da nedeni budur.

Araştırmalara göre, anaokuluna giden çocuklar yılda 12, yetişkinler ise 7 kez soğuk algınlığına yakalanmaktadır.

Peki, sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Dâhiliye Uzmanı Dr. Meftun Çelikçi konu ile ilgili merak edilenleri AjansHaber'e açıkladı.

Soğuk algınlığı durumunda beslenmeye dikkat çeken Dr. Çelikçi'in açıklamaları:

SOĞUK ALGINLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

"Soğuk algınlığının belirtileri halsizlik, boyun ağrısı, eklem ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yüksek ateştir. Eğer bu tür şikâyetleriniz varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekir.

SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?

Bol sıvı alınması lazım. C ve B vitamini taze meyvelerden ve yeşil sebzelerden bol bol tüketmek gerekir. Bir de fındık, badem ve cevizden her gün bir avuç yemek gerekir.

KAPALI ORTAMLARDAN UZAJ DURUN

Terlemeyi engelleyici giysileri tercih edin. Sıkı giyinmeye özen gösterin. Vücudun nefes almasını sağlayan pamuklu giysileri kullanın.

Bu dönemde daha çok proteine ihtiyacımız var. Kırmızı et, balık ve bakliyat tüketmek gerekir.

Bağışıklığımızı güçlendirmek için D, C ve B vitaminine ihtiyacınız var. Her gün mandalina, portakal ve greyfurt tüketin.

Kaynak:AJANSHABER