Yeni Bakış'a açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi Dr. Adataş, Domuz gribi ile ilgili vatandaşların panik yapmamaları konusunda uyararak, “ Kronik hastalığı olanlar, astım, KOAH, şeker ve kalp gibi hastalıkları olan kişiler kendilerini daha fazla korusun. Mümkün olduğu kadar hasta kişilerden uzak durup, yakın temasta bulunmasınlar” dedi

Zatürrenin sadece yazda değil kışta da görüldüğüne dikkat çeken Adataş, “Yazda da göğüs hastalıkları bölümüne ağır zatürre vakaları yatırıyoruz, çünkü klimalardan dolayı zatürre olan hastalarımız oluyor, hatta yazda kışta görmediğimiz zatürre vakalarıyla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Eniz ORAKCIOĞLU

Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi Doktor Hasan Adataş, Yeni Bakış’a Gribal Enfeksiyonlar, Bronşit, zatüre ve Domuz gribi  hastalıkları konusunda  bilgi verdi.  Adataş, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ise vatandaşa tavsiyelerde bulundu. Adataş; “Benim insanlara tavsiyem sarılıp, öpüşmekten ve tokalaşmaktan vazgeçsinler. Hasta bir kişi sürekli  elini burnuna, ağzına götürmek durumunda kaldığı için, temasta bulunduğu başka şahıslara bu virüsü rahatlıkla bulaştırabiliyor" dedi.

“Vücut direnci de çok önemlidir”

 Hasan Adataş, Bu mevsimin popüler  hastalıklarının gribal enfeksiyonlar, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olduğunu belirterek, “Tabi ki bu enfeksiyonların başında da gribal enfeksiyon geliyor, çünkü grip virüsünün sevdiği bir mevsimdeyiz. Grip virüsü bulaşıcı bir hastalıktır, o yönden bir insandan diğer insana bulaşabilir. Grip, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda vücut direnci de çok önemlidir. Bu dönemde insanlar mümkün olduğu kadar yakın temastan uzak dursun, birbirleriyle sarılıp, öpüşmesinler ya da tokalaşmamaya özen göstersinler. Bunun yanında ısınma da çok önemlidir. Vatandaşımız, mümkün olduğu kadar bulunduğu ortamı, evini ve içalışma alanını sıcak tutsun” şeklinde konuştu.

“Hasta ziyareti yapmayın”

Grip virüsünü taşıyan hastaların da sağlıklı bireylerden uzak durması gerektiğini belirten Adataş, “Bunun yanında hasta olan insanların da kesinlikle ziyaret edilmemesini tavsiye ederim.  Mutlaka  geçmiş olsun demek ve hatır sormak istiyorsanız bunu  teknolojiden yararlanıp telefonla da yapabilirsiniz” diye konuştu.

“Yazda kışta görülmeyen vakalar görülüyor”

Bronşit ve zatürre için hastanelere başvuran hasta sayısının Kış'a oranla yaz aylarında daha çok olduğuna dikkat çeken  Adataş, “Yazda da göğüs hastalıkları bölümüne ağır zatürre vakaları yatırıyoruz, çünkü klimalardan dolayı zatürre olan hastalar olmakta, hatta yazda kışta görmediğimiz zatürre vakaları da görüyoruz” dedi.

“Paniğe gerek yok”

Son günlerde Domuz gribi (H1N1) virüsünün ülkede tespit edilmesiyle  inanların paniğe kapıldığını anlatan Dr. Adataş, “Bize başvuran insanları bu konuda sakinleştirmeye çalışıyoruz. H1N1 virüsü bir hastayı olağan üstü durumların dışında ağır şekilde etkilemez, gördüğümüz kadarı ile ağır duruma düşen hastaların çoğunda başka bir rahatsızlık söz konusudur. Bazı rahatsızlıkları olan ve H1N1 virüsüne yakalanan hastaların vücutlarındaki  tahribat daha büyük boyutlarda olur. Bizim tavsiyemiz vatandaşımızın paniğe kapılmaması yönündedir.Kronik hastalığı olanlar, astım, KOAH, şeker ve kalp gibi hastalıkları olan vatandaşlar kendilerini daha fazla korumaları gerekmektedir. Bu vatandaşlarımız, mümkün olduğu kadar hasta kişilerden uzak durup, yakın temasta bulunmamalıdırlar” diye konuştu.

Kaynak: Yeni Bakış