Dr. Mahmut Akyıldız yaptığı açıklamada, sabah sporundan uzak durulması gerektiğini bildiriyor. Ayrıca 35 yaşını geçmiş kişilerin ağır spor'u bırakıp, daha düşük tempoda kontrollü bir şekilde egzersiz yapmasını tavsiye ediyor.

KONTROLLER YAPTIRILMALI

Doğuştan kalp problemi olan kişilerde de spor yapmanın bazı riskleri olduğunu belirten Dr. Akyıldız, "Sporcunun kalp ritmi, nabzı, tansiyonu, şeker değerleri, kolestrolu önemli. İster çocuk olsun ister yaşlı, herkes muhakkak kalp kontrollerini yaptırarak doğuştan gelen bir hastalık olup olmadığına baktırmalı." dedi. Daha önce hiçbir belirti ve rahatsızlık vermeden patlak veren ve kişiyi ölüme götüren'ani kardiyak ölümü' her yıl ölümlerin ortalama yüzde 4'üne sebep oluyor. Doktor Mahmut Akyıldız, gerekli kontrollerin yapılması durumunda var olan gizli sorunun tespit edilerek bu oranın düşürülebileceğini savunuyor.

STRES, RİSKİ YÜKSELTİYOR

Ülkemizde her yıl 60 bin vatandaşımız 'ani kardiyak ölümü' nedeniyle hayata veda ediyor. Ani kalp durmaları, en çok kış aylarını ve Pazartesi sabahlarını seviyor. Doktor Akyıldız ani kalp durma riskinin 0-6 ay arası olan bebekler ile 45-65 yaş arası yetişkinlerde daha yüksek olduğunun altını çiziyor. Ani kalp ölümünün stres ve paralelinde yapılan meslek ile de ilgili olduğunu söyleyen Akyıldız, bankacı,borsacı, gazeteci, doktor gibi stres eşiği yüksek mesleklerde ani kalp ölümleri sayısının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Akyıldız, kişileri stres sinir ve kavgadan uzak durmayı öneriyor. Bu sayede ani kalp ölümü riski önemli ölçüde düşüş gösteriyor.