Böcek ve yılan sokmalarında,o bölgedeki zehri emmek ya da o bölgeyi sıcakla temas ettirmek gerekir.

Yanlış. Böcek ve yılan sok­malarında, o bölgedeki zeh­rin başka biri tarafından emi­lerek çıkartılmaya çalışılması, son derece yanlıştır. Çünkü bu durum, zehrin, emen kişinin de vücuduna geçmesine ne­den olur.

Ne yapmalısınız? Bunun ye­rine, hem zehrin uzaklaştırıl­ması hem de oradaki kan do­laşımının yavaşlatılması için, o bölgeye soğuksu dökülme­si ve bölgenin her iki tarafının da sıkı şekilde bandajlanması gerekmektedir.

 

Yanığa; yoğurt, ketçap ya da diş macunu sürülmesi, ağrıyı alır.

Yanlış. Yanığa yoğurt sürül­mesinin bir yararı olmadığı gi­bi, bir zararı da yoktur ama ketçap, diş macunu gibi yakıcı maddeler, yanığın daha da de­rinleşmesine neden olur.

Ne yapmalısınız? Bu gibi du­rumlarda,yanığın bulundu­ğu bölgeye ferahlatıcı krem sürmelisiniz.

 

Bademcikler şiştiğinde, sıcak bir şeyler içmek gerekir.

Yanlış. Ilık ya da sıcak su, ba­demciklerdeki mikropların üreme ortamını daha uygun hâle getirir ve bu bölgedeki enfeksiyonun daha da şiddet­lenmesine neden olur.

Ne yapmalısınız? Ilık ya da sı­cak su yerine, kesinlikle so­ğuk su içmelisiniz. Çünkü soğuk su, bu bölgedeki mikropların ölmesine neden olur.

 

Yaranın üzerine işemek, yaranın iyileşmesini sağlar.

Yanlış. İşte, doğru diye bilinen bir büyük yanlış daha! Yaranın üzerine işemek, her ne kadar o an için antiseptik özellik göste­rerek kişiyi rahatlatsa da; sonrasında, sidik içerisinde­ki protein yapılı ürik asit, yara içerisinde bakteri üremesine ve yaranın iltihaplanmasına neden olur.

Ne yapmalısınız? Bunun ye­rine, yarayı bir doktora gös­tererek, doktorunuzun öne­receği ilaç ve merhemleri kullanmanız daha doğru ola­caktır.

 

Meyve ve sebzelerin; posa,çekirdek ya da kabukları bağırsaklara zarar verir.

Yanlış. Fasulyenin kılçığı, üzü­mün çekirdeği, domatesin ka­buğu ya da portakalın posa­sı gibi, bağırsaklar tarafından emilemeyen bitkisel lifler, sa­nılanın aksine son derece ya­rarlıdır. Çünkü tüm bunlar, bağırsaklarımız tarafından emilemez ve böylece, bağır­saklarımızda yer alan yararlı bakterilertarafından tüketilir.

Ne yapmalısınız? Arada sıra­da olsa, meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketmeye, çe­kirdekli üzüm yemeye özen göstermelisiniz.

 

Her zehirlenmede, kusmak ve midedeki besinleri dışarı çıkarmak gerekir.

Yanlış.Tüm zehirlenmelerde kusmak, kimi zaman doğru ol­mayabilir. Örneğin; asit, çama­şır suyu ya da yakıcı madde içeren şeyler içen kişiler kus­tuklarında, bu maddeler ye­mek borularından yeniden ge­çer. Bu da, yemek borularının bu maddelerden zarar görme­sine neden olabilir.

Ne yapmalısınız? Vakit kay­betmeden, en yakın sağlık kuruluşuna doğru yol alma­lısınız.

 

Karbonhidratla proteinin ayrı ayrı alınması gerekir.

Yanlış. Aksine, protein ve kar­bonhidratın birlikte alınması, glikoz ve aminoasitlerin bağırsaklar tarafından daha rahat emilmesini ve bağırsaklarda oluşan metan gazının uzaklaş­tırılmasını sağlar.

Ne yapmalısınız? Gönül ra­hatlığıyla, hem protein hem de karbonhidrat içeren besin­leri bir arada tüketebilirsiniz.

 

Nefes borusuna bir şey kaçan kişinin sırtına vurmak gerekir.

Yanlış. Nefes borusuna bir şey kaçan kişinin sırtına vurmak, yapılacak büyük yanlışlardan biridir. Çünkü kişi sırtına vu­rulunca, daha derin nefes alma ihtiyacı hisseder ve bu, nefes borusundaki gıdanın daha da derinlere gitmesine neden olur. Bu yüzden, ne kendinizin ne de bir başkasının sırtına vu­rulmasına izin vermeyin.

Ne yapmalısınız? Kişinin ne­fes almasını değil, nefes ver­mesini; yani öksürmesini sağ lamalısınız.

 

Soğuk algınlığında ya da grip olunduğunda, kalın giysiler giyerek veya yorgana sarınarak terlemek gerekir.

Yanlış.Soğuk algınlığı ya da gripte, hastalığın seyri; önce üşüme, sonrasında titreme, ateş ve kendiliğinden terleme şeklinde gelişir. Yani siz, üstü­nüzü kalın şeylerle örterek da­ha da terlemeye çalışırsanız; bu, daha fazla ateşinizin çık­masına neden olabilir.

Ne yapmalısınız? Böyle bir durumda, ince kıyafetler gi­yerek; çok sıcak olmayan, ılık ve hatta serin bir yerde ya­tıp, ateşinizin doğal yolla da­ha çabuk düşmesini sağla­malısınız.

 

Bunları da unutmayın!

  • Burnunuz kanadığında başınızı öne değil, arkaya yatırın.
  • Kulağınız ağrıdığında, sarımsak sürmenin ağrınızı dindireceğini zannetmeyin.
  • Fazla yumurta tüketmek, kolesterolü yükseltmez. Tam tersine, haftada üç veya dört yumurta yemek, protein kazanmak açısından önemlidir.
  • Sara geçirenlere soğan koklatmak, durumu kötüleştirir.
  • Sırf cereyanda kaldığınız için hasta olmazsınız. Sadece çok şiddetli bir rüzgâra maruz kalırsanız, kas ve eklemlerinizi etkileyen ağrılar yaşayabilirsiniz.