Hızlı kilo kaybının sakıncaları hakkında uyarılarda bulunan Diyetisyen Gülay Kızıl, şok diyetlerle oluşan kilo kaybının genellikle yağ kitlesinden değil kas kitlesinden gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Hızlı giden kiloların dönüşü muhteşem olur" dedi.

Diyetisyen Gülay Kızıl, hızlı kilo kayıplarının, vitamin mineral eksiklikleri, kemik erimesi, cilt, tırnak deformasyonu, anemi, diyabet ve benzeri birçok yan etkiyi beraberinde getirdiğini anlattı.

“Kahvaltı ve ara öğün en önemli parametreler”

Sağlıklı bir diyetin birçok parametresi olduğunu kaydeden Kızıl, şunları kaydetti: “En önemlisini vurgulamak gerekirse kahvaltı ve ara öğün diyebiliriz. Bunun dışında diyet kompozisyonu çok çok önemlidir. Diyet içeriğinde karbonhidratların diyetin yaklaşık yüzde 55-60'ını oluşturması gerekir.

Proteinlerin yüzdesi yine yüzde 12 ile 15 arasında ve yağların ise yüzde 25-30 arasında olması gerekir. Tamamen protein ağırlıklı, karbonhidrat ağırlıklı diyetlerin kısa vadede ve uzun vadede çok ciddi yan etkileri olmaktadır.

Protein ağırlıklı listeler kısa dönemde kilo kaybını sağlasa da uzun vadede birçok yan etkiyi beraberinde getirmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse, kalsiyum atılımının hızlanmasına bağlı olarak kemik erimesi yine fazla protein böbrek dokusundan döküleceği için böbrek taşı oluşumunu tetikleyecektir. Bunun yanında kan kolesterol seviyenizin yüksekliğine bağlı olarak koroner sorunlar ve kalp krizi riskini beraberinde getirir”

"Tatlı konusunda diyette hiçbir zaman yasak yok"

Tatlılar söz konusu olduğunda diyette hiçbir zaman yasak olmadığını ve her zaman için porsiyon kontrolünden yana olduklarını dile getiren Gülay Kızıl,”Tatlı tercihimizde dikkat etmemiz gereken nokta şu; tercihimizi daha hafif, sütlü muhallebi, dondurma gibi sağlıklı tatlılardan yana yapmalıyız. Bir önemli nokta da bizim için sıklığıdır” ifadelerini kullandı.

Bireysel farklılıkların olduğu bir yerde standart diyet listelerinden bahsetmenin doğru olmayacağının altını çizen Kızıl, "Bireye hazırlanan bir listeyi başkasının kullanması kesinlikle doğru değildir” diye konuştu.