Stres, hepimizin sürekli olarak yaşadığı sıkıntı ya da zorlamadır. Bu durumu gün içerisinde değişik koşullarda ve değişik derecelerde yaşıyoruz. İleri boyutlara ulaştığında stres kişiye hem bedenen hem de ruhen birçok zarar verebiliyor.

STRESİN YARARLARI DA VAR

Günümüzde değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte stres de birçok insan için tanıdık bir durum oldu. Stresi tamamen yok etmek belki mümkün olmayabilir. Zaten bu istenen bir durum da değildir. Çünkü belli orandaki stresin yararları vardır. Evet, belli bir düzeydeki stres yararlıdır. Olumlu stres düzeyi diyebileceğimiz bu düzeydeki stres kişiye enerji verir. Denetlenebilen ve yönetilebilen stres kişinin içindeki potansiyelin açığa çıkmasına yardımcı olur. Kişinin dikkatini ve performansını artırır.

Ancak ileri boyutlarda kişide kendi saçını yolma, tırnaklarını yeme ve çenesini sıkarak dişlerini kırma gibi durumlarda görülüyor. Bu yüzden yaşadığımız stresin derecesine dikkat etmek gerekir.

STRESİN BİRÇOK ZARARI DA VAR

Stres kişide bağışıklık sistemini zayıflatır. Yorgunluk ve halsizlik meydana getirmekle beraber sinirlilik yapabilir. Yoğun stres başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlar. Ayrıca, birçok hastalığın da etkisini artırır.

STRES YÖNETİMİ İLE ZARARLARDAN KORUNABİLİRİZ

Yoğun stresten ve stresin zararlı etkilerinden korunmak gerekir ve bu da mümkündür. Stresle baş etmek için spor yapılabilir. Olumlu düşünmek, zamanı iyi kullanmak, rahatlatıcı uğraşlar edinmek ve düzenli bir hayat sürmek stresi azaltacak yöntemlerdir. Tüm bunları yaparak stresimizi kontrol altına alarak yönetebiliriz.

Stresten kurtulmanın yollarını Psikolog Nihal Araptarlı anlattı:

STRESİ YÖNETEBİLİRİZ

Stresin organizmamızı koruma amaçlı yaşamamız gereken bir durum olduğunu belirten Araptarlı "Stresten negatif etkileniyoruz onu pozitife çevirebilmek önemli. Onu da yönetmenin çeşitli yolları var. Nefes egzersizleri, meditasyon ve yoga gibi çalışmalarda faydalı olur." dedi.

BİR ÇOK RAHATSIZLIĞIN NEDENİ STRES

Her insanda farlı tepkiler vereceğini söyleyen Araptarlı "Fiziksel olarak karşılaştığımız bütün rahatsızlıkların temelinde stres var. Hastalıkların oluşmasında stresin etkisi çok yoğun. En çok karşılaşılan durumlar baş ağrısı, boyun ağrısı, fiziksel açıdan hiçbir nedeni olmayan rahatsızlıkların nedeni strestir. Onun dışında tansiyondaki oynamalar, kalp rahatsızlıkları, kalp çarpıntıları da stresten kaynaklanabilir. Onun dışında psikolojik rahatsızlıklar oluşabilir." şeklinde konuştu.

SAÇ YOLMA VE DİŞ SIKMA GİBİ ALIŞKANLIKLARA DÖNÜŞEBİLİYOR

Stresten kurtulmak için düşünce yapısını değiştirmek gerektiğinin altını çizen Araptarlı "Olaylara bakış açımızı değiştirmeliyiz. Duygu ve düşünce değişimlerinden sonra streste azalmalar olabilir. Saç yolmak, diş sıkmak ve buna bağlı olarak dişlerin kırılması gibi durumlara yol açıyor. Tırnak yeme ve saç çekme gibi alışkanlıklara da dönüşebiliyor. Diş sıkma çok yaygındır. Kişi tepkisini gösteremediği durumlarda yaşadığı gerginlik nedeniyle dişlerini sıkıyor. Sadece dişler değil vücuttaki diğer kaslarla beraber çene de sıkılıyor. Gecede devam ediyor. Diş sıkmaya bağlı olarak dişlerde çürümeler ve kırılmalar başlıyor." dedi.