Türkiye Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Alhan, Türkiye'nin robotik kalp cerrahisinde Avrupa birincisi olduğunu belirterek, "Kalp ameliyatlarının yaklaşık yüzde 10'luk bölümü robotla yapılabiliyor, ancak gelecekte bu oran yüzde 60 seviyelerine çıkabilir" dedi.

Alhan, 2. Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu kapsamında düzenlenen basın toplantısında, kalp cerrahisinde en çok baypas ameliyatı yapıldığını kaydetti.

Kalp ameliyatlarında hastaların en fazla korktuğu şeylerin başında "göğüs kemiğinin kesilmesi"nin geldiğini dile getiren Alhan, "Bu fikre alışmak birçok hastamız için çok güç. Bu sebepten dolayı da biz kalp cerrahları bu kemiği kesmeden ameliyat edebilmenin yollarını bulmak ve hastalarımızın bu süreci mümkün olduğunca konforlu geçirebilmeleri için sürekli arayış içindeyiz" diye konuştu.

Alhan, robotik kalp cerrahisi ile hastaların göğüs kemiğini kesmeden ameliyat yapılabildiğine işaret ederek, böylece hastaların kanama, ağrı, enfeksiyon gibi sorunlarla çok daha az karşılaştığını ve robotik cerrahi sonrası hastaların daha kısa sürede günlük yaşantılarına dönebildiğini anlattı.

Türkiye'de yılda 70 bin kalp ameliyatı yapıldığını ancak robotla kalp ameliyatı sayısının istenen seviyede olmadığını kaydeden Alhan, "Kalp ameliyatlarının yaklaşık yüzde 10'luk bölümü robotla yapılabiliyor, ancak gelecekte bu oran yüzde 60 seviyelerine çıkabilir" dedi.

Alhan, Türkiye'nin robotik kalp cerrahisinde dünyada dördüncü, Avrupa'da birinci sırada olmasına rağmen minimal invaziv kalp ameliyatlarının halen istenilen oranlarda yapılmadığını belirterek, sorunun gerekçelerini "yeterli eğitim olanaklarının olmaması", "maliyet", "altyapı yetersizlikleri" şeklinde sıraladı.

Prof. Dr. İhsan Bakır da Türkiye'de yapılan robotik kalp cerrahisi vakaların diğer ülkelere oranlara çok yüksek olduğunu belirterek, "Sağlık Bakanlığına ait kamu hastanelerinde robotik kalp cerrahisi için fark almadan bu ameliyatları yapılması, kalp hastaları açısından çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.