Ne kadar küçük olursa olsun çıkan uçuklarımızla başımız fena dertte. Uçuk sosyal hayatımızı derinden etkiliyor. Çoğu zaman ağrı yapan bu virüs bazen yemek yememizi bile engel olabiliyor.

Uçuk cilde yerleştiği zaman her vücut direnci düştüğünde kendini tekrarlıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, yorgunluk, demir eksikliği gibi nedenlerin tetiklediği uçuklar, ülkemizde her 10 kişiden 3'ünde ortaya çıkıyor.

UÇUK ÇIKMADAN ÖNCE KENDİNİ BELLİ EDER

Uçuk İçi su toplamış küçük kabarcıklar şeklinde başlar. Nadiren ağız içerisinde olsalar da genellikle ağız dışında meydana gelirler. Uçuk çıkmadan 24 saat önce kendini belli eder. Karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama, kızarma ve şişme hissedilir. Daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıklar halinde ortaya çıkar. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı verir. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dermatolog Dr. Kubilay Yücel uçuk ile ilgili merak edilenleri AjansHaber'e anlattı;

TEMEL NEDEN VÜCUT DİRENCİNİN DÜŞMESİ

Uçuğun en çok çıkma nedeninin vücut direncinin düşmesi olduğunu belirten Yücel "Stres, geçirilen enfeksiyon hastalıkları, ameliyatlar uçuğun çıkmasına neden olabilir. " dedi.

UÇUĞU OLANLARLA YAKIN TEMASTAN KAÇININ

Uçuğun bulaşıcı olduğunu söyleyen Yücel "Uçuğu olan biriyle yakın temastan kaçınmalıyız. Uçuğun bulaştığı yerde o virüs kalıyor. Vücut direncinin düştüğü anda da tekrarlamalar yapıyor. Vücut direnci en çok stres kökenli olarak düşer. Grip gibi geçirilen enfeksiyon hastalıkları vücut direncini düşürür. Bu uçuğun tekrarlamasına neden olur. Yazın çok yoğun güneşe maruz kalmakta vücut direncini düşürdüğü için uçuğun tekrarlamasına neden olabiliyor." şeklinde konuştu.

TEDAVİSİ KOLAY

Genelde lokal kremlerle tedavi uygulandığını söyleyen Yücel "Günde 3-5 kez sık aralıklarla kullanmak üzere krem veriyoruz. Eğer çok sık tekrarlanıyorsa antiviral tablete yöneliyoruz. Geçmesi uzun süren uçuklarda da ilaç tedavisi uygulanıyor." dedi.

Kaynak: AjansHaber