Dokunmaya alıştığımız teknoloji farklı bir boyuta geçiyor. Yeni nesil cihazların hepsine artık sesle veya hareketle kontrol özellikleri geliyor. Böylece son teknolojileri dokunmadan bile kontrol edebiliyor.

Çok değil. Bundan yaklaşık 7 yıl önce dokunmatik ekranlı akıllı cihazlar hayatımıza girdi. Tuşlu telefonlardan geçiş yaptığımız dokunmatik ekranlara o dönemde inanamıştık. Şimdi ise dokunmatik ekran teknolojisinin yerine dokunmadan kontrol edilebilen cihazlar gelmeye başladı. Sadece akıllı telefon veya tablet değil, televizyonlardan akıllı ev sistemlerine kadar birçok cihazı dokunmadan kontrol edebilmek şimdiden bile mümkün.

Dokunmadan kontrol için birçok farklı yöntem var. Bunların başında sesli kontrol geliyor. Birçok işletim sistemi artık ses tanıma teknolojisine sahip. Kullanıcıların sesli komutlarını noktasından virgülüne kadar tanıyan ses tanıma teknolojisinin en sık kullanıldığı yerlerin başında akıllı telefon ve tabletlerdeki işletim sistemleri var. Bunun son zamanlardaki en başarılı örneklerinden birini Apple yaptı. Şirketin geliştirdiği akıllı asistan Siri’nin yanı sıra yeni işletim sistemi iOS 8’de yer alan dikte özelliğinin Türkçe desteği bulunuyor. Mesaj yollamak isteyen kullanıcılar ekrana bile dokunmadan mesaj yazabiliyor. Ses tanıma teknolojilerinin kullanıldığı diğer bir alan ise akıllı ev sistemleri oldu. Kombilere bağlanan akıllı ev sistemleri sesle kontrol edilebiliyor. Dokunmadan kontrol etmek için kullanılan diğer bir teknoloji ise hareket tanıma sistemleri oldu. Avea’nın son telefonunda kullanılan bu özellikle ekrana dokunmadan selfie çekebilmek mümkün. Buna ek olarak televizyonlardan oyun konsollarına kadar birçok yeni nesil cihaz, kullanıcıların el ve kol hareketlerini algılayabiliyor.

DOKUNMADAN KULLANACABİLECEĞİNİZ 6 TEKNOLOJİ 

KONUŞARAK MESAJ ATIN

Apple’ın yayınladığı son işletim sisteminde, yer alan özellikle ekrana dokunmadan mesaj yazabilmek mümkün. iOS 8 yüklü iPhone veya iPad’lerin mesajlar kısmına girdikten sonra klavyenin sol alt kısmındaki mikrofon simgesine basmak yeterli. Bu simgeye bastıktan sonra konuşmaya başlayın ve sonra bitti düğmesine basın. iOS 8 söylediğiniz cümleleri ekrana oldukça başarılı bir şekilde yazıyor.

SELFİE ÇEKİN

Avea’nın geçen hafta tanıttığı kendi markasına ait yeni akıllı telefon modelini dokunmadan kullanılabiliyor. Selfie çekmek isteyen kullanıcılar elini açıp kapattıktan sonra fotoğraf çekilebiliyor. Buna ek olarak web tarayıcısında da el hareketleriyle gezebilmek mümkün. Bu modelin satış fiyatı ise 619 TL.

UZAKTAN KUMANDASIZ KONTROL

Son teknolojilerle uzaktan kumandaları bir kenara atmak mümkün. Samsung’un geliştirdiği yeni teknolojilerle televizyonların uzaktan kumandalarını bir kenara atabilmek mümkün. Şirketin tüketicilere sunduğu üst seviye modellerinde yer alan kameralarda hareket algılama özelliği bulunuyor. Böylece televizyonlar el hareketleriyle kontrol edilebiliyor.

EVİ ISITIN

Akıllı ev sistemleri üzerine çalışmalarını gerçekleştiren Nest ile dokunmadan kombiyi kontrol edebilmek mümkün. Google ile uyumlu olarak çalışan bu cihaz, sesli olarak komutları tanıyor. Google Now kullanıcıları internet üzerinden Nest’e bağlanıyor ve ev sıcaklıklarını istedikleri şekilde ayarlayabiliyor. Örneğin, “OK Google, evimi 25 dereceye kadar ısıt” dendiğinde, bu komut Nest cihazına iletiliyor. Bunun üzerine kombi çalışmaya başlıyor.

HESABINI ÖDE

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) geliştirdiği akıllı gözlük Google Glass için geliştirdiği uygulama hesapların hiçbir yere dokunulmadan ödenmesini sağlıyor. Bu özelliği kullanmak için kasalardaki özel barkod akıllı gözlüğe okutuluyor. Barkod okutulduktan sonra ‘öde’ komutu veriliyor ve hesap ödeniyor. BKMLab mühendisleri tarafından geliştirilen bu özellik henüz test aşamasında.

JOYSTİCKLERİ KENARA ATIN

Hareket tanıma teknolojilerinin kullanıldığı cihazlar arasında oyun konsolları da bulunuyor. Sony Playstation 4 ve Microsoft Xbox One’da bulunan kameralar, kullanıcıların oyunları joysticklere bile dokunmadan kontrol edebilmesini sağlıyor. Oyun konsollarına ek olarak satılan bu kamera için geliştirilen oyunlar arasında birçok farklı seçenek yer alıyor.