Güneş enerjisi üretilen tesislerin hacklenebileceği hiç aklınıza gelir miydi? Hollandalı araştırmacı Willem Westerhof yaptığı çalışmada güneş enerjisi tesislerinde kullanılan ‘inverter' (evirici) isimli donanımların 17 farklı şekilde hacker operasyonlarına maruz kalabileceğini ortaya çıkartmış. Hackerlar bu cihazların uzaktan kontrol için kullanılan internet bağlantılarını kırıp cihazları aşırı yükleme yaptırabiliyorlar. Bu da hem tesiste, hem de ona bağlı dış elektrik donanımında fiziksel zararlara yol açabiliyor.

Invertör genel anlamda bir güç çeviricidir, doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) çevirmeye yarar. Invertör donanımı güneş panellerinden, rüzgar türbinlerinden veya bataryalardan sağlanan DC akımı, kontrollü bir şekilde AC akıma dönüştürür. İstenilen gerilim, güç ve frekans değerlerinde elde edilen AC akım da, tesisten trafolar aracılığı ile genel elektrik şebekesine aktarılır.

Hackerlar internete bağlı güneş ve hatta rüzgar sistemi invertörlerinin kontrolünü ele geçirebilmekte. Araştırma raporunda buna karşı alınacak en iyi önlem sibergüvenlik önlemlerini artırmak olarak belirtilmiş. Kurulumdan sonra şifrelerin karmaşık olanlarla değiştirilmesi, invertör ile internet bağlantısı arasında firewall ve erişim engelleyiciler kurulması gibi önlemler işe yarıyor. Ama Westerhof bu invertörler aracılığı ile elektrik şebekelerine uzaktan zarar verilmesini engellemenin en iyi yöntemi olarak, invertör donanımlarına hiç internet bağlantısı kurmamak olduğuna işaret ediyor.