İstanbul Aydın Üniversitesi, "Engelsiz Turizm" projesi kapsamında tatil beldeleri ile turistik mekanların engelli ve yaşlı bireylere uygun hale getirilmesine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen eğitim seminerine ev sahipliği yaptı.

İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı TÜRSAB ve TÜROFED" işbirliğiyle yürütülen ve "Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği" (GÖRBİR) öncülüğünde hayata geçirilen "Engelsiz Turizm" projesi kapsamında 7 ili kapsayan eğitim seminerlerinden üçüncüsü, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlendi. Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği adına Proje Koordinatörü Mustafa Bügelek, Engelsiz Turizm Projesi'nin belli bir dönem yerine belli bir toplumsal davranış oluşana kadar sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda farkındalığın oluşturulması ve artırılması noktasında engellileri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ve seminerleri, "Engelli Müşteri Ne Bekler?" başlığı altında gerçekleştirerek kamuoyunun dikkatini çekme arzusunda olduklarını söyledi. "Türkiye'de turizm merkezlerinin engelliler tarafından erişilebilirliğini arttırmak ve engellilere sunulan hizmetleri çeşitlendirmek için bir yol haritası oluşturmak adına akademik aklın paylaşımı amaçlarımız arasındadır" dedi.

Proje ortaklarından TÜRSAB adına TÜRSAB Sağlık Turizmi Komitesi Eş Başkanı E. Emre Afanyalı, TÜRSAB'ın, engellilerin otellere ve turistik alanlara rahat erişebilmeleri için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

"ENGELLİLER İÇİN YAPILANLAR TOPLUMDAN AYRIŞTIRILAMAZ"

Engelliler için yapılanların toplumdan ayrıştırılarak yapılmamasına dikkat çeken Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, engelsiz turizmi için; kara, hava ve deniz yolu ulaşım araçları ile tatil beldelerindeki transferlerin engelli vatandaşlara yönelik düzenlemelerinin yapılması gerektiğine dikkat çekerken, tüm personelin de bu konuda eğitilmesi gerektiğini vurguladı. İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Yunus Kadakal, İstanbul'u erişilebilir bir kente dönüştürme amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek; "8 müzeyle başlayan Beyaz Gezi projemiz üzerinde çalışırken engelli bireylerle sürekli işbirliği yaptık. Asıl amacımız engellileri topluma dahil etmekti. Şu anda Beyaz Gezi faaliyetlerimiz 40 müzeyle devam etmektedir. Bir diğer hedefimiz, İstanbul'un erişilebilir haritasını çıkarmaktır" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin erişilebilirlik konusundaki desteklerini gözlemlediğini ve bundan mutluluk duyduğunu ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Müşaviri Ayhan Metin, erişilebilirliği, bir hat belirleyerek başlatıp daha sonra çoğaltarak, sürece devam edilmesi gerektiğini söyledi. Metin sözlerine, "şu anda yasalarla ilgili bir eksiklik bulunmamaktadır. Kabullenme süreci henüz tamamlanmadığı için uygulamada sorunlar yaşıyoruz, standartları mutlaka öğrenmemiz gerekir" şeklinde devam etti.

Son olarak konuşan İBB Engelliler Müdürlüğü ARGE Şefi Nilay Yazıcıoğlu, Florya Yaz Kampı uygulamasını anlattı. Bu uygulamanın Türkiye'de ilk ve tek olduğunu vurgulayan Yazıcıoğlu, yılda 5280 kişiye hizmet verildiğini, bu yıl 21.yıldönümü gerçekleştirilen kampta bugüne kadar toplam 45.770 engelli birey ve yakınının ağırlandığını belirtti. Yazıcıoğlu, Şile'de yeni bir kamp alanı oluşturma çalışmalarına başlandığının müjdesini de verdi.

Seminerlere Adana, Afyon, Van ve Trabzon'da devam edilecek.

Engelsiz Turizm Projesi İAÜ’de Masaya Yatırıldı

Engelsiz Turizm Projesi İAÜ’de Masaya Yatırıldı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı