Hicri yılın başlamasıyla birlikte Muharrem ayının 10. Gününde kutlanan Aşure günü de gelmiş oldu. Allah'ın bütün lütfunun insanlara ulaştığı için kutsal sayılan bu günde edilen duaların kabul olduğuna inanılıyor. Müslüman âlemi için kutsal kabul edilen Aşure günü bu yıl bu güne yani 3 Kasım pazartesi tarihine denk geliyor.

Geleneklerimize göre Muharrem ayının 10. günü aşure yapılıp tanıdıklara, konuya komşuya dağıtılır. Dağıtılan her aşurenin haneye bereket, bolluk, birlik ve sıhhat getireceğine inanılıyor. Ayrıca yapılan her aşure tanrıya olan şükürleri de dile getiriyor.

İşte Özgür Şef'in lezzetli Aşure Tarifi:

Malzemeler: 1 su bardağı buğday, yarım su bardağı kuru fasulye, yarım su bardağı nohut, yarım su bardağı kuru üzüm, 10 - 15 adet kuru kayısı, 4 adet kuru incir, 2 su bardağı şeker, 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz ya da fındık içi ve isteğe göre tarçın

Yapılışı: Nohut ve kuru fasulyeyi bir önceden aynı kapta ıslatın, sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 35 dakika kadar kaynatın. Buğdayları sıcak su ile akşamdan ıslatın. Aşureyi pişireceğimiz büyük tencereye buğdayları dört parmak geçecek şekilde soğuk su koyun ve yumuşayana kadar kaynatın. Kayısıları küp küp doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın. Buğdayları haşladığımız büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi ve kuru meyve sularıyla beraber aktarın. Tencereyi orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Altını kapatın. Soğumaya alın soğuduktan sonra üzerine tarçın serperek servis edin. Afiyet olsun.

Kaynak: AjansHaber