Özlem Çimendal

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, kimsenin kazanın sorumluluğunu üzerinden atma lüksü olmadığını, dünkü  kazanın el birliği ile işlenmiş cinayetten farksız olduğunu belirtti. Avcı, kazadan milletçe herkesin sorumlu olduğunu kaydetti. 

“Çalışmalar bakanlık tarafından durduruldu bir daha da gündeme gelmedi”

Mehmet Avcı, KKTC’de trafik açısından hayati tehlike arz eden bölgeler için Ersan Saner’in Ulaştırma Bakanlığı döneminde Türkiye’den Mustafa Ilıcalı’nın önderliğinde bir ekibin geldiğini ancak Saner’in görevden ayrılışının ardından daha sonra Ulaştırma Bakanlığı tarafından projenin durdurulduğunu ifade etti. Ülkede trafik  ve alınması gereken önlemler konusunda her şeyin durdurulduğunu ifade etti. Avcı, Ersan Saner’in Ulaştırma Bakanlığı döneminde başlatılan çalışmanın Saner’in bakanlıktan gitmesinden sonra durduğu ve bir daha da gündeme getirilmediğini söyledi.

“Ayda 1 toplanması gereken komisyon, 6 ayda bir toplanıyor”

KKTC’de ayda bir toplanması gereken Trafik Hizmetleri Komisyonu’nun 6 ayda bir toplandığını, Trafik Dairesi’nin kuruduğunu ancak herhangi bir icraatının görülmediğinin altını çizen Avcı, Ulaştırma Bakanlığı’nın trafikte ciddi ve radikal hiçbir önlemi olmadığını vurguladı.

“Plaka rengini değişmekten başak bir şey yapmadılar”

Ülkede trafik alanında araba plakalarının renginin değiştirilmesi dışında önlem içeren herhangi bir uygulamanın görülmediğine dikkati çeken Avcı, “Ülkede trafik alanında sadece araba plakalarının rengi değiştirildi alınan başka bir önlem yok. Ehliyet verilme koşulları denetlenmiyor. Araçların muayeneleri yapılmıyor” şeklinde konuştu.

“KKTC’de kamyon, minibüs muayeneleri yapılmıyor”

KKTC’de minibüs ve otobüs kamyonları muayene edecek aletlerin dahi olmadığına da dikkat çeken Avcı, “Bu ülkede kamyon ve minibüsleri muayene edecek alet dahi yok” dedi.

“Dağyolu’nda çökme tehlikesi var”

Kazanın meydana geldiği Dağyolu’nda yolun çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Avcı, “Kaza olan yer bir virajdır. Görme alanı geniş ancak burada arabaya hakim olmak gerekirdi. Biri bir hata yaparak şeritten çıkmış” şeklinde konuştu.

Kolay ehliyet verilmesi, altyapı sorunu, araçların muayene eksiklikleri…

Ülkede ehliyetlerin kolay verilmesi sürücü kalitesinin yeteri kadar denetlenmediği, araç muayenelerinin yapılamadığı gerçeğine de dikkati çeken Avcı, “Ülkede teknik bilgi eksikliğinin yanı sıra araçlar için gerekli teknik bakımın da yapılabileceği bir sistem de yoktur” ifadelerini kullandı.

“Ne kadar geri kalmış bir ülke olduğumuzun kanıtıdır”

Ülkeyi derinden sarsan ölümlü trafik kazasının bir ülkenin ne kadar geri kalmış olduğunun da bir göstergesi niteliğinde olduğunu ifade eden Avcı, “Bu kaza ile ülkece aslında ne kadar geri kalmış olduğumuzu bir kez daha gördük” dedi.

“Bütün sorumluluğu sürücüye yüklemek yanlış, el birliği yapıldı”

Araç kontrollerinin altyapı sorunun ve sürücü eğitiminin bir bütün olduğu ve yoldaki çizgilerin var olup olmadığı ya da silinip silinmediğinin de önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Avcı, “Burada bütün sorumluluğu sürücüye yüklemek doğru değildir. El birliği yapılmış yanlışların sonucudur bu kazalar” ifadelerini kullandı.  Avcı “Eğitimi vermedik altyapıyı yapmadık sürücülere eğitimi vermedik ve sonra da sadece sürücüye yüklemek doğru değil” dedi.

“Ağır vasıta ehliyetlerinde acil düzenlemeye gidilmeli”

KKTC’de artık kamyon, otobüs ve minibüs şoförlerine verilen ehliyetlerde düzenlemeye gidilmesi gerekliliğinin ivedi olduğu acı gerçeğinin görüldüğünü kaydeden Avcı, “Kazaya karışanlardan biri minibüs diğeri ise kamyondur. Ağır vasıta ehliyetlerinin artık dünya standartlarında olmalı” dedi.

“Ağır vasıta muayenesinin yapılamaması KKTC’nin ayıbıdır”

Ağır vasıta kamyon, tır, otobüs ve minibüs gibi araçların muayenesinin yapılabilmesi için gerekli techizatların olmamasının da KKTC’nin ayıbı olduğuna işaret eden Avcı, “Ağır vasıtaların muayenelerinin yapılamaması en büyük sıkıntımızdır. Belki de frenleri tutmuyor ya da başka teknik bir sorunu vardır tırın ya da kamyonun bilemiyoruz tüm bunları. Araç muayenelerinin doğru dürüst yapılması lazım” şeklinde konuştu.

“Tır, kamyon, otobüs, minibüs tehlikeli araç kategorisindendir”

Ağır araçların tehlikeli araç kategorisine girdiğinin de altını çizen Avcı, “Tır, kamyon, otobüs gibi büyük araçlar dünya standartlarında tehlikeli araç sıralamasında yer almaktadırlar” şeklinde konuştu.

“Kuzey’de muayeneleri yapılamadığı için Güney’e girişleri yasaktır”

KKTC’deki ağır vasıta araçlarının muayenelerinin yapılmamasından dolayı Güney Kıbrıs’a geçişinin de yasak olduğuna vurgu yapan Avcı, “Bizim kamyon, otobüs ve minibüslerde muayene yapmadığımızı Güney Kıbrıs da Türkiye de bilmektedir. İşte bu nedenlerden dolayı Kuzey’den Güney’e kamyon, otobüs ve minibüs geçişlerine izin verilmiyor” ifadelerini kullandı.

“KKTC’de muayene gözle yapılıyor”

Ağır vasıtaların muayene için girmesi gereken aletlerin KKTC’de olmaması bir yana bu araç muayenesinden geçmeyen vasıtaların en yakın Güney de dahil dünyanın hiçbir yerinde yolda gitmeye izninin olamayacağının da altını çizen Avcı, “Bizde bu araç muayeneleri gözle yapılıyor” dedi.

Avcı’dan Trafik Dairesi ve bakanlığa çağrı

Trafik Dairesi Müdürü’ne ve bakanlığa çağrıda da bulunan Avcı, “Bu araçların muayene edileceği makineler neden yok? Bizde neden bu araçların muayenesi yapılmıyor” diye sordu.