Rana Sarro

Ülkede 40 bin yabancı iş gücü ve çok sayıda kaçak iş gücüne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi’nde görevli toplam 16 müfettişin yetişmesi bekleniyor.

Ülkemizin en önemli sorunları arasında başı çeken, kaçak iş gücünün önüne geçilebilmesi için, Çalışma Dairesi müfettişleri tarafından yapılması gereken iş yeri denetimlerinin yetersiz kaldığı görülüyor. Bunun yanı sıra, denetim yetersizliğinden ötürü iş sağlığı ve işçi güvenliğinin de yeterince alınamadığı biliniyor.

Ülkede birçok kayıt dışı işçi çalıştığı bilinirken, yeterli sayıda müfettiş olmamasından dolayı gerekli oranda denetim yapılamıyor.

ÜLKE GENELİNDE 16 MÜFETTİŞ

Ülke genelindeki tüm iş yerlerinde iş sağlığı ve işçi güvenliği denetimlerini yapmakla yükümlü olan, ayrıca kayıt dışı işçilik denetimlerini de, denetim memurları ile birlikte yürüten müfettişlerin sayısının yetersizliği dikkat çekiyor.

Ülke genelindeki tüm bölgelerde, toplam 16 kadrolu müfettiş, 4 teknik müfettiş, 13 de denetim memurunun görev yaptığı belirtiliyor.

HER TÜRLÜ DENETİMDEN MÜFETTİŞLER SORUMLU

Ülkede hem kayıt dışı hem yabancı iş gücü ayrıca iş yeri teftişlerinden sorumlu müfettişlerin, iş sağlığı ve güvenliği denetimleri, işveren ve işçi şikâyetleri, iş kazaları ihbarları üzerine yapılan denetimler ve programlı teftişlere yetişmesi bekleniyor.

KAÇAK İŞ GÜCÜ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Müfettiş yetersizliğinden kaynaklanan denetim eksiklikleri nedeniyle işverenlere gerekli cezai yaptırımın zamanında uygulanamaması sonucunda, ülkede kaçak iş gücü sayısı her geçen gün artıyor.

CEZAİ YAPTIRIM UYGULANAMIYOR

İşverenlere gerekli cezai yaptırımın uygulanmaması nedeniyle, ülkede kaçak durumda çalıştırılan yabancı işçilerin de cezası her geçen gün katlanırken; iş kazalarının ve işçi mağduriyetinin de önüne geçilemiyor.

MÜFETTİŞLER DE DERTLİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda görevli bazı müfettişler de, mevcut müfettiş rakamının yetersizliğinden yakınıyor, müfettiş kadrosunun artırılması gerektiği dile getiriliyor.

MÜDÜR BAYHANLI: "16 MÜFETTİŞİMİZ VAR"

Çalışma Dairesi Müdürü İsmail Bayhanlı, “ülkede kayıtlı yabancı iş gücü 40 Bin civarıdır. 16 kadrolu müfettişimiz, 4 teknik müfettişimiz, 13 de denetim memurumuz mevcuttur. Kadrolu çalışan toplam 20 kişidir. Denetim memurları sadece kayıt dışı işçiliğe bakar. Tabi, kayıt dışı işçi denetimlerinde müfettişler de hazır bulunurlar. Müfettişlerimiz, iş kazalarına ve iş sağlığı güvenliği konularına bakar. Denetim memurları ise, yaklaşık bir yıl önce Özelleştirme Yasası’ndan istihdam edilen memurlardır” şeklinde bilgi verdi.

“YETERLİ DENETİMLER YAPILAMIYOR”

Çalışma Dairesi’nde denetimden sorumlu personel sayısının yetersizliğini doğrulayan Çalışma Dairesi Müdürü İsmail Bayhanlı, “denetimleri yeterli ve randımanlı şekilde yapamıyoruz. Düzenli programlı teftiş yapmamız gerekirken, iş sağlığı ve güvenliği teftişlerinin de daha programlı şekilde yapılması gerekiyor. Ancak sayımız yeterli olmadığı için istediğimiz şekilde verimli bir şekilde çalışamıyoruz” dedi ve şöyle konuştu:

“OMUZLARINDA ÇOK FAZLA YÜK VAR”

“2015 yılı içerisinde müfettiş istihdamının yapılması ile ilgili bir hedefimiz var. Kamu Hizmeti Komisyonluğu’ndan onaylar alınacak. Çünkü kamuya istihdam bilindiği gibi sınırlandırılmıştır. Ama şuan için mevcut personelimizle denetimleri yürütmeye çalışıyoruz ve kadromuz eksik olduğu için her müfettiş her işi yapmak durumunda kalıyor. Müfettişlerimizin omuzlarındaki yük gerçekten çok fazladır. İşveren şikâyetleri, işçi şikâyetleri, Alo ihbar hattına gelen ihbarlar, iş kazaları ve bunun gibi tüm denetimlere yetişmeye çalışıyorlar.”

“İKİ KATI KADROLU MÜFETTİŞE İHTİYAÇ VAR”

“Şuan ki mevcut kadromuzun iki katı personel olduğu zaman ancak gerekli tüm denetimlere randımanlı şekilde yetişmek mümkün olabilir. Müfettişlik yapacak olan personelin, geçici ve özelleştirme yasasından değil kadrolu şekilde göreve atanması lazım.”